Poarta Sărutului va fi restaurată

118

Opera brâncuşiană Poarta Sărutului va intra într-un proces de restaurare. Ea a fost inclusă în Planul Naţional de Restaurare, fondurile necesare pentru lucrări fiind alocate de Guvern. Urmează a se organiza o licitaţie pentru efectuarea lucrărilor de restaurare.

Guvernul României a alocat, în toamna anului trecut, fonduri pentru restaurarea mai multor opere de artă din ţară. Între acestea se regăseşte şi Poarta Sărutului din Târgu-Jiu. Reprezentanţii Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” spun că şi Coloana fără Sfârşit are nevoie de lucrări de restaurare, fiindu-i necesară o relăcuire. „S-au obţinut avizele tehnice din partea Comisiei Monumentelor Istorice, atât pentru Coloana Infinitului, cât şi pentru Poarta Sărutului. Pentru Poartă, banii au fost alocaţi de Guvern în luna octombrie a anului trecut. Poarta Sărutului este inclusă în Planul Naţional de Restaurare, deci fără nicio problemă acest lucru este stabilit şi trebuie organizată licitaţia pentru efectuarea lucrărilor. Cât priveşte Coloana fără Sfârşit, ea nu a fost inclusă în Planul Naţional de restaurare, fiind încă una dintre problemele pe care noi le-am supus atenţiei conducerii Ministerului Culturii. Acolo este vorba despre exfolierea lacului de protecţie, existând pete vizibile pe unul dintre modulele de la mijlocul Coloanei. Este nevoie de o relăcuire a Coloanei. Vom continua să menţinem legătura cu Ministerul Culturii şi pentru această problemă”, a explicat Adina Andriţoiu, directorul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu.
La ora actuală, banii pentru restaurarea Porţii Sărutului sunt la Ministerul Culturii şi gestionaţi de Institutul Naţional al Patrimoniului. Pentru aceste lucrări au fost alocaţi peste 300.000 lei. Deocamdată nu se ştie când vor începe lucrările, fiind necesară mai întâi organizarea unei licitaţii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here