Picnicul şi legea lui

681

sagiarbaverde1mai(8)_bGorjenii sunt mari amatori de ieşiri în aer liber. Avem şi norocul de a ne afla într-o zonă unde sunt nenumărate oportunităţi de a petrece câteva ore de relaxare. Fie că vorbim despre malul unei ape, o poieniţă, sau de marginea unei păduri, Gorjul dispune de foarte multe obiective pentru turiştii de duminică, de week-end şi nu numai, locuri minunate, numai bune pentru organizarea uni grătar cu prietenii.

Şi pentru că această activitate este tot mai intensă în sezonul cald, există şi o iniţiativă legislativă, care reglementează ieşitul la iarbă verde. Din păcate, însă, ea este blocată încă la Ministerul Turismului.

Pe fondul actualei crize economice, nu toţi gorjenii îşi mai permit o vacanţă în adevăratul sens al cuvântului. Totuşi, pentru o ieşire la iarbă verde, se găsesc câţiva bănuţi. Numărul celor care aleg să petreacă, împreună cu prietenii sau rudele, câteva ore în natură este tot mai mare. “Asta ne-a mai rămas. Când e vremea frumoasă şi e cald afară, imediat ne organizăm şi ieşim la un grătar. La doar câţiva kilometri de iarba-verde3discTârgu-Jiu sunt locuri superbe, unde ne relaxăm şi ne simţim bine, uitând de greutăţile cu care ne confruntăm zi de zi. De foarte mulţi ani procedăm aşa, dar cu precădere de când s-a acutizat criza asta. De litoral nu ştiu dacă vom avea bani… de aceea preferăm să ne bucurăm de ieşirile în aer liber şi profităm de frumuseţile naturale cu care este înzestrat Gorjul”, spune Paul Popescu, care se declară a fi un mare iubitor de natură.

O lege pentru picnic

O organizaţie nonguvernamentală a gândit o lege a ieşitului la grătar, prin care să se reglementeze protejarea naturii în locurile unde se organizează picnicuri. Proiectul de lege prevede ca autorităţile locale să decidă şi să amenajeze zonele unde să aibă loc ieşirile în aer liber.

Prin urmare, autorităţile ar trebui să îngrijească respectivele zone, să monteze coşuri de gunoi pentru colectarea selectivă a deşeurilor, să ofere lemne pentru foc şi grătare, toalete ecologice şi aşa mai departe. Apoi, cetăţenilor li se interzice instalarea grătarelor sau păturilor în alte locuri decât cele special amenajate. Pasionaţii de ieşiri în natură vor respecta normele din lege, pentru că altfel riscă amenzi, prevăzute şi ele în proiect.

Din păcate, legea picnicului a rămas undeva la Ministerul Turismului, considerându-se că nu este o prioritate. Ulterior, conducerea ministerului a anunţat că prevederile acestui proiect vor vafa parte din viitoarea lege a turismului. Deocamdată atât a rămas: un proiect!

Gorjenii cred în legea bunului – simţ

Pentru gorjenii cu care am stat de vorbă, legea picnicului nu ar fi un impediment pentru distracţie. Dimpotrivă. “Sunt atâtea legi în ţara asta. Cine le respectă ca la carte? Mereu există abateri. Aşa va fi şi în cazul acesteia”, mărturisea un târgujian care nu prea crede în puterea legii când vine vorba despre educarea populaţiei în spiritul protejării naturii.

Totuşi, completează acelaşi cetăţean, “există o lege, nescrisă, cea a bunului – simţ, după care ne ghidăm cei mai mulţi dintre noi. Sau cel puţin ar trebui să ne ghidăm. Ea „prevede” ca fiecare petrecăreţ să-şi educe conştiinţa în aşa fel încât să-şi strângă gunoaiele rezultate în urma picnicului şi să le arunce la tomberon. Dacă acesta nu e de găsit acolo, în natură – pentru că, să fim serioşi, în mare parte nu există aşa ceva – le punem frumos în maşină şi le aruncăm în tomberoanele din oraş.”

Nimănui nu-i place ca locul unde alege să facă picnicul să fie împânzit de hârtii, pet-uri, sau alte deşeuri lăsate de alţii.

Poate de aceea, rămâne în datoria fiecăruia dintre noi să respectăm natura şi să ne gândim şi la binele ei, nu doar la al nostru.

Dăşi, binele nostru înseamnă o natură curată, unde să respirăm aer curat şi nepoluat.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here