Petroniu bate fierul vechi de la CEO până-i cald

611

Directorul Diviziei Strategie-Dezvoltare a Complexului Energetic Oltenia (CEO), Ion Petroniu, face şi desface după bunul plac, şi, după cum se vede, propriul interes, iţele licitaţiei privind fierul vechi al CEO, al cărui câştigător pare deja ales de către acesta, deşi a treia licitaţie de încredinţare a deşeurilor va avea loc abia la finalul acestei săptămâni. O dovedesc schimbările recente ale caietului de sarcini privind licitaţia care va avea loc vineri, licitaţie unde se va pune la bătaie o cantitate de 3.800 de tone de fier şi alte deşeuri neferoase, care ar valora circa 4.800.000 de lei. Petroniu a schimbat regulile jocului în timpul acestuia, incluzând în caietul de sarcini anumite condiţii care stopează firmele din afara judeţului să liciteze, dar care permit accesul la acesta a firmelor portocalii, abonate la banii statutului prin câştigarea, în ultimii ani, a acestui tip de lucrări.

Licitaţia privind încredinţarea celor 3.800 de tone de fier şi alte deşeuri neferoase declanşată de CEO se anunţă, de pe acum, discriminatorie, incorectă, ilegală şi lipsită de transparenţă. O dovedesc schimbările caietului de sarcini, după a doua licitaţie, finalizată altfel decât şi-a imaginat Petroniu, asta după ce prima s-a organizat fără să se bucure de participanţi. Mai precis, vineri, Petroniu a scos pe masă un nou caiet de sarcini pentru licitaţia care va avea loc pe 22 noiembrie, în care s-au stipulat condiţii care stopează accesul unor firme importante la fierul pus de bătaie de CEO. Evident că noul caiet de sarcini nu poartă semnătura managerului CEO, Laurenţiu Ciurel, Petroniu şi un jurist al CEO fiind semnatarii acestuia.

Primul şmen, garanţia de participare
Pentru a înţelege mai bine modificările survenite între vechiul şi noul caiet de sarcini, vă exemplificăm ce capitole au suferit modificări şi în ce constau acestea.
O primă modificare apare astfel la capitolul garanţie de participare. În vechiul caiet se cere ca “dovada achitării garanţiei de participare la licitaţie, în cuantum de de circa 5% din preţul de pornire al «bunurilor», conform Formularului 6 să aibă valoarea de 228.00,00 lei”, ca în noul caiet garanţia de participare să crească cu 5 procente astfel: “aşa cum s-a menţionat, participarea cumpărătorilor la licitaţia publică cu ofertă de preţ în plic închis, este condiţionată de depunerea garanţiei de participare, în cuantum de circa 10% din valoarea calculată în funcţie de preţul de pornire al licitaţiei şi de cantitatea de «bunuri» estimate, respective suma de 450.000 de lei”.
Nu se ştie de ce Petroniu a dorit să dubleze, peste noapte, valoarea garanţiei.

scanscan1scan2scan3Punctul de lucru în Gorj, scos de sub ciocanul lui Petroniu
Modificările nu se opresc însă la garanţie, ci continuă cu impunerea pentru participanţii la licitaţie care, brusc, trebuie să aibă punct de lucru în Gorj, şi o cifră de afaceri de 9.100.000 de lei pe ultimii trei ani. Astfel, dacă în vechiul caiet, pentru licitaţiile trecute rămase fără câştigător, se cerea ca fişa de informaţii generale să fie doar conform “Formularului 12, completat şi semnat de cumpărător, sau de asociat” în cel nou se adaugă “cerinţa minimă” adică cifra de afaceri, dar şi obligativitatea ca ofertantul să aibă punct de lucru pe teritoriul judeţului Gorj.
Această cerinţă este considerată un semn clar de discriminare, cred reprezentanţii firmelor din afara judeţului, care vroiau să participe la licitaţie, şi care sunt forţate să-şi realizeze până joi, lucru imposibil, un punct de lucru în Gorj.

scan4scan5Certificat de valorificare deşeuri, în domeniul energetic
Petroniu nu se opreşte aici în modificările făcute caietului de sarcini, care pare realizat pentru un câştigător anume, ci mai completează noul caiet cu alte cerinţe de ultimă oră. Una priveşte obligativitatea pentru participanţi, participanţi din Gorj evident, să mai fi fost abonate la astfel de contracte pe la unităţile energetice şi miniere din judeţul nostru. Să nu uităm firmele portocalii care erau abonate la aceste contracte şi cărora li s-a făcut iar pârtie pentru acestă licitaţie. Asta deoarece Petroniu cere ca participanţii să aibă pe lângă punctul de lucru în Gorj şi “trei contracte de valorificare deşeuri, derulate, din care două contracte în domeniul energetic”. Cel puţin unul trebuie să fie de minim 4.000.000 de lei, iar din altul trebuie să reiasă că a preluat şi “deşeuri de lemn, sticlă, ulei, ceramică, porţelan…”.

Cine este câştigătorul licitaţiei?!
Cu siguranţă una dintre firmele ce se va înscrie la licitaţie până joi are întrunite deja toate aceste condiţii, stabilite, peste noapte de către directorul Petroniu. Firma şi-a făcut deja dosarul de participare respectând şi noile certificări de procedură transmite de CEO, celor interesaţi. Nu degeaba rromii din Meteor s-au revoltat, recent, firmele lor, două la număr, nefiind în cărţile lui Petroniu. Romii vor ca vineri, în ziua licitaţiei, să organizeze un protest amplu în faţa companiei, la care sunt aşteptaţi aproximativ o mie de romi. Aproximativ 50 de romi din Târgu-Jiu s-au strâns luni în Meteor pentru a pune la cale protestul din ziua licitaţiei, convinşi fiind că oficialii CEO vor schimba noul caiet de sarcini.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here