Petcu suflă puternic în iaurt: Stocuri duble de cărbune la CEO!

342

Ministerul Energiei a luat în calcul, la elaborarea Programului de iarnă, inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea și creșteri de consumuri, astfel că stocurile de combustibili sunt mult mai mari decât necesarul estimat. Potrivit ministrului Toma Petcu, pentru această iarnă, realizarea stocurilor de cărbune ale CE Oltenia a fost gândită complet diferit, acesta solicitând stocuri duble în centrale. Ministrul subliniază că CEO are deja stocuri de aproape 1,9 milioane de tone, din care 1,23 milioane de tone în depozitele termocentralelor, 312.200 tone în depozitele Direcției Miniere și încă 39.600 tone pe traseu, în navete nedescărcate.

“Chiar după această dezbatere, am convocat la DEN Comandamentul de iarnă pentru a face o ultimă trecere în revistă a tuturor pregătirilor la nivel tehnic. Vreau de la început să transmit un mesaj clar pentru toată lumea: anul acesta pregătirile de iarnă au început mult mai devreme decat în 2016 și au fost gândite și mult mai adaptat condițiilor de iarnă din România! Am luat în calcul în elaborarea Programului de iarnă inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea și creșteri de consumuri, atât la gaze naturale, cât și la energie electrică. De aceea, prin acest Program am majorat cantitățile ce trebuie stocate (apa în lacurile de acumulare, gaze, cărbune). În toate cazurile, stocurile de combustibili pentru iarnă sunt mai mari decât necesarul estimat, unele fiind chiar duble”, a spus Toma Petcu. Potrivit acestuia, deși consumul de gaz din România a scăzut, pentru că au dispărut unii consumatori mari, anul acesta a fost înmagazinat cu 1,6% mai mult. “Se tot pune problema dacă ne ajung aceste gaze! Răspunsul este simplu: Da, ne ajung! Pe de altă parte, în spațiul public au apărut o serie de declarații alarmiste cum că, la iarnă, România va trebui să importe gaze. Mă mir că în 2017 există oameni care se declară îngroziți de acest lucru. Totuși, România importă de zeci de ani gaze naturale, în mod special iarna, în vârfuri de consum. Cu toate astea, e important de spus că România este țara cu cea mai scăzută dependență de importuri din Regiune și își poate asigura singură aproape întreg consumul”, a afirmat Petcu.

50 de milioane de metri cubi de gaze naturale, pe zi
Acesta a explicat că astăzi România nu poate extrage din zăcăminte mai mult de 30 de milioane de metri cubi zilnic, iar din depozite alte 26 de milioane de metri cubi. Într-o zi normală de iarnă, în România se consumă aproximativ 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Deci, cele 56 de milioane metri cubi pe zi, din producția curentă și din înmagazinare, sunt mai mult decât suficiente. “Desigur, sunt și perioade foarte friguroase, cu temperaturi de minus 20 grade, mai multe zile consecutive. În astfel de situații consumurile cresc și pot ajunge la aproximativ 75 de milioane metri cubi. Aici discutăm de importuri. Iar furnizorii interni au anunțat că, pentru iarna aceasta, au încheiat deja contracte cu exportatorii”, a menționat Toma Petcu.

Stocuri mari la CEO
Și la energie electrică sunt stocuri de resurse mai mari decât iarna trecută, a arătat ministrul de resort. “Spre exemplu, rezervele de apă din lacuri sunt cu peste 10% mai mari față de nivelul pe care l-am stabilit prin Programul de iarnă. Apoi, stocurile de cărbune au fost gândite complet diferit după experiența anului trecut. Am cerut stocuri duble în centrale, astfel că la CE Oltenia sunt stocuri de aproape 1,9 milioane de tone, din care 1,23 milioane de tone în depozitele termocentralelor, 312.200 tone în depozitele Direcției Miniere și încă 39.600 tone pe traseu, în navete nedescărcate. Vrem să evităm problemele de anul trecut când transportul cărbunelui din carieră în centrale a durat și 13 ore pe o distanță de doar 60 de km”, a precizat Toma Petcu. Declarația survine la doar câteva zile după ce presa locală a demonstrat cu documente că o parte din raportările din CEO privind stocurile de cărbune ar fi false.

Export de energie
Ministrul Energiei a subliniat, în plus, că România are convenții cu statele vecine pentru ajutor în situații de urgență și-a arătat că o astfel de Convenție a fost deja încheiată cu Bulgaria. De asemenea, sunt în negociere și contracte similare cu Ungaria și Serbia. “Este, dacă vreți, o măsură în plus de precauție, cu toate că, de la începutul anului, România a fost exportator net de energie. În final, vreau să subliniez din nou: sistemul energetic a fost sever neglijat la capitolul investiții și mentenanță. Trebuie să fim conștienți că sistemul nu va putea funcționa la nesfârșit fără să investim. Iar acesta este focus-ul mandatului meu de ministru. O serie de investiții au fost deja făcute, grupul 7 de la Ișalnița, altele au fost deblocate, grupul 5 de la Rovinari, hidrocentrala Rastolița. Una dintre cele mai importante este cea demarată de Romgaz la Iernut, singurul proiect de producere a energiei electrice din ultimii 10 ani derulat de o companie de stat. Această investiție este cu atât mai importantă cu cât în zona de nord a țării există doar 20% din capacitățile de producție din România, în timp ce acolo se consuma 60% din energie la nivel național. Investițiile vor fi, de acum încolo, punctul central al politicilor de business ale fiecărei companii aflate în coordonarea Ministerului Energiei”, a afirmat Toma Petcu.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here