Peste o sută de absenți la prima probă a Bacalaureatului de toamnă, niciun eliminat

371

Din cei 608 candidați programați să susțină, ieri, proba scrisă la Limba şi literatura română, a examenului de Bacalaureat, sesiunea a doua, 148 au lipsit, în județul Gorj. Niciun absolvent de liceu nu a fost eliminat, fiind prezenți în sălile de examen 460 de tineri. Bacalaureatul de toamnă se desfășoară în trei centre, în municipiul Târgu-Jiu: Colegiul Tehnic Nr. 2 , Colegiul Tehnic ”Ion Mincu” și la Școala Gimnazială “Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu. Mulți dintre candidați au ieșit fericiți din săli. ”Subiectele mi s-au părut acceptabile. Nu am avut emoții, nu m-am stresat deloc. A fost mult mai ușor decât în prima sesiune”, a declarat unul dintre aceștia. ”A fost super bine. M-am descurcat. Cu poezia a fost mai greu, dar sper să iau un 7”, a spus un alt candidat. Noutatea acestei sesiuni o reprezintă inversarea probelor, fiind susținute mai întâi probele scrise, apoi evaluarea competenţelor lingvistice sau digitale.
În total, 2043 de absolvenți de liceu din Gorj s-au înscris pentru sesiunea din august-septembrie a examenului de Bacalaureat. Pe 23 august va fi susținută proba obligatorie de profil, iar pe 24 august, candidații vor susţine proba la alegere, în funcţie de profil şi specializare. Primele rezultate vor fi afişate pe 1 septembrie, iar cele finale pe 6 septembrie. ”Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu”, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei.
După prima sesiune din acest an, rata de promovare a fost 60,06%, comparativ cu 58.25% în sesiunea iunie-iulie 2016, mai mare cu 1.81%. În acest an, în Gorj au fost înregistrate două medii de 10 la Bacalaureat. Inițial, doar Raluca Dogaru, absolventă a Colegiului Național “Tudor Vladimirescu”, din Târgu-Jiu, Profilul Mate-Info, a obținut nota maximă la toate probele. După contestații, încă o elevă din județ a obținut media 10 pe linie, în urma recorectării lucrării sale la istorie. Absolventa Liceului Tehnologic Turceni primise inițial 9,75. ”Știam că am făcut lucrarea bună, însă inițial nu am vrut să fac contestație. Mă simt mândră, este copleșitor. Rămân în România pentru că sunt foarte atașată de loc și nu aș fi fericită în străinătate”, a declarat Denisa Berele, absolventa Liceului Tehnologic Turceni.
Guvernul le-a acordat elevilor care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat câte 3.000 de lei, iar absolvenților de gimnaziu care au luat nota maximă la Evaluarea Națională câte 1.000 de lei.
În total, 3210 candidați din Gorj au susținut prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2017, care s-a desfășurat în zece centre din județul Gorj.

Programul sesiunii august-septembrie 2017
23 august 2017- Proba obligatorie a profilului – proba Ec) – probă scrisă
24 august 2017- Proba la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – probă scrisă
25, 28 august 2017 Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
28 august 2017- Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
29-30 august 2017- Evaluarea competenţelor digitale – proba D
30-31 august 2017 Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
1 septembrie 2017 Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00)
2 – 5 septembrie 2017 Rezolvarea contestaţiilor
6 septembrie 2017- Afişarea rezultatelor finale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here