Peste o mie de controale și amenzi de 3,5 milioane lei

1273

Comisariatul Județean Gorj al Gărzii Naționale de Mediu a efectuat, anul trecut, nu mai puțin de 1.014 controale, fiind aplicate 156 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 3.550.000 de lei.

Comisarii de mediu au confiscat patru autovehicule care desfășurau activități ilegale de transport deșeuri și au fost dispuse două sancțiuni complementare de desființare de lucrări efectuate ilegal, fără avizele de mediu necesare. Au existat 17 situații când, pe lângă amenda dată, au fost sistate activitățile verificate care se desfășurau în afara legii.
În ceea ce privește verificarea stadiului de realizare a măsurilor privind gestionarea deșeurilor municipale și gradul de atingere a obiectivelor de reciclare, au fost efectuate 76 de controale care au inclus toate primăriile și operatorii de salubrizare care acționează pe raza județului Gorj.
Cu această ocazie, au fost aplicate 16 amenzi în valoare totală de 272.000 de lei. „Concluziile acestui control tematic au scos în evidență faptul că la nivelul județului Gorj nu a fost îndeplinit obiectivul de reducere a cantității de deșeuri eliminate prin depozitare, pentru anul 2020, de 50% din masa totală generată. Ca aspect pozitiv, comparativ cu alte județe din țară, în județul Gorj, toate UAT-urile au contracte de delegare gestiune deșeuri și au implementat un sistem de colectare separată a deșeurilor. Cu excepția a cinci UAT-uri – Arcani, Săcelu, Scoarța, Fărcășești, Bîlteni, toate celelalte au implementat instrumentul «plătește pentru cât arunci»”, a transmis Garda de Mediu Gorj.
De remarcat faptul că fenomenul de abandon al deșeurilor în zone neautorizate a cunoscut o creștere în anul 2021 comparativ cu anii anteriori, tocmai datorită aplicării mecanismelor economico-financiare în domeniul protecției mediului, respectiv a taxei specifice economiei circulare la depozitarea deșeurilor.
Comisarii de mediu au identificat 66 de locații de abandon al deșeurilor, însumând o suprafață totală de 3.273 metri pătrați.

Amenzi pentru CE Oltenia
Cât privește celelalte activități economice ale județului Gorj cu impact major asupra mediului, respectiv cele din industria energetică (termocentralele Rovinari și Turceni), activitatea Gărzii Naționale de Mediu s-a axat, anul trecut, în principal pe determinarea factorilor responsabili din cadrul Complexului Energetic Oltenia în respectarea normelor de viață pentru cetățenii care locuiesc în imediata apropiere a perimetrelor miniere.
„Disconfortul produs prin emisiile de praf de la nivelul solului au constituit principalele aspecte ale activității de control a comisarilor de mediu care au verificat aceste activități. Au fost aplicate în acest caz, in anul 2021, amenzi în valoare de 50 000 lei”, potrivit comisarilor de mediu.
I.I.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here