Peste 900 de carduri europene de sănătate eliberate gorjenilor

162

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a eliberat 925 de carduri europene de sănătate de la începutul acestui an şi până în prezent. În 2012, pe aceeaşi perioadă de timp, s-au eliberat 995 de carduri europene. Reprezentanţii CJAS Gorj se aşteaptă ca numărul solicitărilor să crească în perioada următoare, dat fiind faptul că se apropie vacanţa.

Cardurile europene de sănătate par să fie în continuare foarte bune pentru gorjeni, fie că aceştia se deplasează în ţările Uniunii Europene pentru vacanţe sau chiar pentru a-şi căuta un loc de muncă. Lună de lună, la sediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj ajung zeci de solicitări pentru eliberarea de carduri de sănătate europene. Astfel, de la începutul anului s-au eliberat peste nouă sute de astfel de documente. „De la 1 ianuarie 2013 şi până în 29 mai am eliberat 925 de carduri europene de sănătate. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost eliberate 995 de carduri. Ne aşteptăm să avem mai multe solicitări în următoarea perioadă întrucât se apropie vacanţa”, a declarat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

Eliberare în maxim două săptămâni
Reprezentanţii CJAS Gorj le transmit celor care intenţionează să solicite carduri europene de sănătate să depună cererile cu cel puţin două săptămâni înainte de plecarea din ţară. „Cei care îşi planifică plecarea în concediu trebuie să îşi ia o marjă de timp de două săptămâni pentru eliberare. În maxim două săptămâni îşi vor primi cardurile”, menţionează Bondoc. Cardul european reprezintă documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestaţii medicale necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Acesta se eliberează asiguratului gorjean de către CJAS Gorj. Începând cu 1 ianuarie 2008 costul cardului european de asigurări de sănătate se suportă din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
Eliberarea cardului european se face la cererea persoanei asigurate. Acesta poate fi folosit numai pe teritoriul statelor membre UE/SEE. Pentru a obţine acest document, persoanele asigurate trebuie să facă o solicitare în acest sens către Casa de Asigurări Sociale de Sănătate de care aparţin. Cardurile au o valabilitate de 6 luni de la data emiterii şi acoperă acordarea îngrijirilor medicale de imediată necesitate. Cardul european nu acoperă situaţia în care o persoană pleacă într-un alt stat membru al UE/SEE pentru a beneficia de tratament medical.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here