Peste 44.000 de câini din judeţ, vaccinaţi antirabic

624

Medicii veterinari din judeţul nostru au demarat la începutul lunii curente o campanie de vaccinare antirabică a câinilor şi pisicilor din gospodăriile gorjenilor.

Acţiunea de vaccinare împotriva rabiei este obligatorie şi, potrivit şefilor Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), întreg procesul se va derula până la finele lunii februarie a anului viitor. “Am început de la 1 octombrie campanie de vaccinare antirabică a pisicilor şi câinilor. În ceea ce priveşte câinii, avem un efectiv de 70.463 la nivel de judeţ, mare am putea spune, ţinând cont că anul trecut, la campania de vaccinare, au fost imunizate 44.812 patrupede, iar ulterior altor 143 de capete li s-au aplicat vaccinări de completare. Şi de această dată, campania va dura până în februarie, apoi vom face vaccinuri de completare. La câini, atât vaccinarea, cât şi manopera sunt gratuite. Se plăteşte doar valoarea microcipului şi taxa de 2 lei pentru implantarea acestuia. În ceea ce priveşte pisicile, solicitările nu sunt atât de mari la aceste efective, manopera vaccinării fiind suportată de proprietar”, a declarat directorul executiv al DSVSA Gorj, Nicolae Călescu. Vaccinarea profilactică antirabică a câinilor, pisicilor, câinilor de stână, este obligaţia proprietarilor şi a deţinătorilor de animale, persoane fizice sau juridice. Pentru a realiza acest important demers medical, câinii deţinuţi de fiecare proprietar trebuie să fie identificaţi prin microcipare de către medicul veterinar din localitate. Vaccinarea profilactică antirabică va fi executată de către medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi.

Amenzi de până la 5.000 de lei
Este de precizat faptul că neprezentarea de către deţinătorii de câini și pisici pentru efectuarea operaţiunii sanitare veterinare obligatorii de vaccinare, cât şi refuzul acestora sau neacordarea sprijinului necesar pentru a fi efectuate aceste operaţiuni, atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amendă de până la 5.000 de lei. “Anul trecut, nu am aplicat amenzi, ci doar avertismente verbale, însă vom trece şi la aplicarea de sancţiuni dacă proprietarii de animale nu se pliază pe legislaţia în vigoare. Aceste amenzi pot ajunge până la 5.000 de lei”, a precizat şeful DSVSA Gorj.
Pentru a preveni apariţia cazurilor de rabie, Direcţia Sanitar-Veterinară Gorj are câteva recomandări pentru gorjeni: să se efectueze vaccinarea împotriva rabiei la animalele de companie, să se evite contactul cu animale sălbatice şi cele fără stăpân, copiii să fie învăţaţi să nu atingă niciodată animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase. Totodată, persoanele care observă un animal sălbatic care se comportă neobişnuit, trebuie să raporteze cazul autorităţilor sanitar-veterinare locale, dacă oamenii sunt muşcaţi de animale este nevoie să apeleze la ajutor medical de urgenţă, iar în cazul animalelor de companie care au fost muşcate, proprietarii acestora trebuie să se adreseze medicului veterinar.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here