Peste 4.200 de fermieri gorjeni au depus cererile unice, la APIA

319

Fermierii din judeţul Gorj pot depune până la 15 mai, la Centrele locale sau la Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Gorj, o singură cerere de plată pentru obţinerea subvenţiilor, fie că sunt crescători de animale, fie că sunt fermieri din zona de producţie vegetală.

Aceştia trebuie sa fie fermieri activi. Modalitatea de verificare a criteriului de “fermier activ”, schemele de sprijin, condiţiile şi cerinţele specifice fiecărei scheme, sunt reglementate de prevederile OUG. nr. 3/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Ordinul MADR nr. 619, cu modificările şi completările ulterioare. Campania de primire a cererilor unice de plată a demarat la 1 martie şi se va încheia la 15 mai 2018, fără penalităţi, iar modificările la cererea unică pot fi efectuate până la data de 31 mai 2018.Suprafaţa eligibilă a exploataţiei trebuie sa fie de minimum 1 ha, iar suprafaţa parcelei agricole de minim 0,3 ha, cu excepţia celor de culturi permanente (viţă de vie şi pomi fructiferi), care au dimensiunea minimă de 0,10 ha. În cazul fermierilor care primesc plăţi pentru culturile de legume cultivate în sere şi solare, plăţile se acordă cu condiţia ca suprafaţa eligibilă a exploataţiei pentru care sunt solicitate sau acordate, să fie de minimum 0,3 ha, iar dimensiunea parcelelor de minim 0,003ha. Potrivit unui raport prezentat săptămâna trecută de către conducerea APIA Gorj, până joi, 29 martie, un număr de 4.261 de fermieri din judeţul nostru îşi depuseseră cererea unică de plată, suprafaţa aferentă fiind de 11.030 de hectare.

Penalităţi după termenul limită
În conformitate cu Ordinul ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) nr. 15/17.01.2017 privind stabilirea modalităţii de coordonare a implementării schemelor de plăţi directe şi a Ajutoarelor Naţionale Tranzitorii care se aplică în agricultură, la nivelul MADR şi al APIA, cererile unice de plată se depun în intervalul 1 martie – 15 mai 2018 la Centrul judeţean ori la cele locale ale APIA Gorj. Solicitările pot fi depuse şi după această dată, în termen de 25 de zile calendaristice, dar cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul în cazul în care cererea unică de plată ar fi fost depusă până la 15 mai. Fermierii vor depune la APIA o singură cerere unică de plată, chiar dacă aceştia deţin suprafeţe de teren în localităţi sau judeţe diferite. În cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare de teren agricol cererile se depun la Centrul Judeţean APIA Gorj, iar în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol cererile se depun la centrele locale din judeţ, respectiv: Novaci, Târgu-Jiu, Motru, Turceni, Târgu-Cărbuneşti şi Hurezani. Sprijinul financiar este finanţat din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here