Peste 350 de persoane s-au vaccinat în ultima săptămână

169

vaccin antigripal (1)Campania de imunizare împotriva gripei de sezon 2011-2012 continuă, la nivelul judeţului nostru. Până în prezent, s-au vaccinat circa şapte mii de persoane. Numai în ultima săptămână, aproximativ 350 de gorjeni au trecut pe la medic pentru a se imuniza împotriva gripei de sezon.

De la începutul campaniei de vaccinare împotriva gripei de sezon 2011-2012, Direcţia de Sănătate Publică Gorj a primit peste 14.000 de doze de vaccin. Până în momentul de faţă s-au vaccinat aproximativ 7.000 de persoane, numai în perioada 27 decembrie – 2 decembrie 357 de gorjeni alegând să se imunizeze împotriva gripei, cea mai mare pondere fiind înregistrată în rândul vârstnicilor de peste 65 de ani. Conform datelor furnizate de Direcţia de Sănătate Publică Gorj, în prezent, în teritoriu mai sunt disponibile 6000 de doze de vaccin.

Vaccinarea antigripală se face la cerere

Vaccinul antigripal pentru acest sezon este complex, la fel ca şi cel de anul trecut, şi cuprinde trei tulpini: A/California/7/2009/(H1N1), care este şi tulpina pandemică, A/Parth/16/2009(H3N2) şi B/Brisbane/60/2008. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, ca în fiecare an, şi de această dată vor fi vaccinate persoanele de peste 65 de ani, cele cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat, copiii şi bătrânii instituţionalizaţi, personalul medico-sanitar. Vaccinarea antigripală nu este obligatorie, ea făcându-se doar la cerere. Ea se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţile sanitare cu paturi. De asemenea, trebuie precizat faptul că durata imunităţii post-vaccinare la tulpini similare sau strâns înrudite cu tulpinile vaccinului oscilează, dar este de obicei între 6 şi 12 luni. La ora actuală, la nivelul judeţului Gorj mai sunt câteva mii de doze de vaccin antigripal, distribuite în teritoriu. Prin urmare, campania de imunizare împotriva gripei sezoniere continuă fără probleme, gorjenii care doresc să se vaccineze având posibilitatea de a solicita imunizarea la cabinetele medicilor de familie.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here