Peste 16.000 de zilieri prestează activităţi în Gorj

320

 

04_19_21_consLa aproape un an de la introducerea noilor reglementări din Codul Muncii privind munca zilierilor, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au fost înregistraţi peste 16.000 de zilieri. Aceştia au prestat servicii în numeroase domenii, de la agricultură şi până la curăţenie.

Potrivit lui Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al ITM Gorj, de frica amenzilor de ordinul zecilor de mii de lei, un număr de 60 de agenţi economici au achiziţionat şi registrele pentru zilieri. “Conform datelor centralizate la nivelul ITM, avem 16.685 de persoane din judeţul Gorj ce prestează activităţi de întreţinere şi curăţenie, agricultură şi silvicultură, colectarea produselor forestiere şi nelemnoase din flora spontană, activităţi de curăţenie a păşunilor, prelucrarea şi conservarea fructelor de pădure, plantare puieţi, curăţare şi sortare ciuperci, zootehnie, activităţi de publicitate, manipulare marfă. Zilierii primesc o sumă medie de 41 de lei pe zi. Încă din luna iulie a anului trecut, societăţile comerciale, respectiv agenţii economici, îşi pot procura de la sediul nostru registrele speciale de evidenţă a activităţii zilierilor. Deoarece registrul nu se dă decât contra-cost, agenţii economici trebuie să achite aproape 82 de lei pentru fiecare registru, suma fiind achitată la casieria ITM Gorj”, a declarat Gheorghiţă Cusma.

 

O mie de zilieri într-o lună

Acesta a precizat că de la 1 aprilie 2012 şi până în prezent, prin intermediul compartimentului „Administrare şi Monitorizare zilieri” prin aplicarea prevederilor Legii nr. 52/2011 şi a Ordinului nr. 1439/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a legii enunţate privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, la ITM Gorj au fost depuse cinci noi cereri de către beneficiarii de lucrări pentru aprobarea eliberării registrelor de evidenţă zilieri. Toate cele cinci cereri au fost aprobate, angajatorii fiind înştiinţaţi a se prezenta în vederea ridicării registrelor, activităţile solicitate a fi desfăşurate cu zilieri încadrându-se în prevederile legale. De asemenea, tot în ultima lună, nu mai puţin de 1.051 de zilieri au intrat în evidenţele ITM Gorj în baza depunerii de către beneficiarii de lucrări a extraselor după registrele de evidenţă în intervalul 1 aprilie – 15 mai a.c.

Remuneraţie de la 2 lei/oră

Legea zilierilor stabileşte durata activităţii ocazionale prestate de zilierul român sau străin la minimum o zi, cel mult 12 ore/zi, respectiv şase ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. Nicio persoană nu poate fi angajată ca zilier dacă nu a împlinit 16 ani. Angajatorul este obligat să-i plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, remuneraţia convenită şi să-i asigure, pe propria cheltuială, echipamentele de lucru şi de protecţie. Cuantumul remuneraţiei brute orare nu poate fi mai mic de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră. Există un singur impozit şi anume acela de 16%, calculat la remuneraţia brută, a cărui plată este în sarcina beneficiarului, respectiv a angajatorului. Niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai mare de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here