Peste 100 de operatori economici, prinşi în neregulă de către comisarii CJPC Gorj

129

Pe parcursul lunii septembrie 2012, comisarii CJPC Gorj au efectuat 145 de acţiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind protecţia consumatorilor, în cadrul activităţilor de comercializare a produselor şi de prestare a serviciilor.

Comisarii au avut în vedere următoarele aspecte: modul de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea rechizitelor şi uniformelor şcolare; la comercializarea produselor alimentare şi nealimentare în incinta şi vecinătatea unităţilor şcolare; apoi în incinta unităţilor şcolare, modul de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor în staţiile de inspecţii tehnice periodice şi service – uri auto. De asemenea, au fost cercetate şi soluţionate 19 petiţii din partea consumatorilor care sesizau aspecte din activitatea operatorilor economici sau reclamau produse cu deficienţe sau servicii prestate necorespunzător, numărul sesizărilor înregistrate în această perioadă fiind de 22. Urmare a cercetării reclamaţiilor au fost dispuse măsuri de înlocuire a produselor sau de reparaţii fără costuri pentru produsele constatate cu deficienţe. “110 operatori economici încălcau normele de comercializare a produselor şi prestare a serviciilor către consumatori fiind sancţionaţi contravenţional, valoarea totală a amenzilor aplicate fiind de 152.800 lei. De asemenea, au fost dispuse măsuri de limitare a consecinţelor prestării/comercializării unor produse alimentare ori nealimentare şi servicii, care nu sunt în concordanţă cu dispoziţiile legale în sensul opririi temporare de la comercializare de produse în valoare totală de 107 lei. O altă măsură dispusă de comisarii CJPC a fost aceea de oprire definitivă de la comercializare a produselor în valoare totală de 371,5 lei”, a precizat Daniela Michi, comisar şef în cadrul CJPC Gorj.

Produse fără preţ
Inspectorii CJPC au constatat o serie de abateri precum: comercializarea produselor fără afişarea datei durabilităţii minimale; informarea incompletă a consumatorilor asupra produselor comercializate prin: neînscrierea în mod vizibil şi lizibil a numelui şi adresei producătorului/importatorului; nemenţionarea faptului că oferta specială se referă la stocul de bunuri disponibil; elementele de identificare nu erau scrise în limba română; neinformarea asupra serviciilor/operaţiunilor efectuate; nerespectarea termenelor de reparaţii;neafişarea preţurilor şi tarifelor într-un mod vizibil şi lizibil pentru consumatori. De asemenea spaţiile în care se presta activitate de alimentaţie publică nu erau dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea aerului viciat; neafişarea, la loc vizibil, de indicatoare prin care consumatorii sa fie avertizaţi ca este interzis fumatul.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here