Judecătoria Târgu-Jiu a emis anul trecut 43 de sentinţe pentru toţi atâţia târgujieni care nu şi-au plătit amenzile, sentinţe prin care s-a dispus efectuarea de ore de muncă în folosul comunităţii. Din cei 43 de “inculpaţi”, doar 11 şi-au executat deja pedepsele, totalul orelor prestate de aceştia trecând de pragul de 1.800.
Potrivit lui Ionuţ Jilăveanu, şeful Serviciului Gospodărie Comunală din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Jiu, în anul 2014, au fost date la nivel de municipiu 43 de sentinţe de prestare de muncă sub diferite forme în folosul comunităţii.
“Din totalul de 43 de sentinţe emise, doar 11 au fost şi executate, numărul de ore prestate în folosul comunităţii de către cei amendaţi fiind de 1.833. În total, ar fi trebuit executate 2.862 de ore, dar urmează să vedem dacă o parte dintre cei pe numele cărora s-au emis sentinţele se vor prezenţa în perioada următoare pentru efectuarea orelor de muncă în folosul comunităţii emise de instanţă. Noi colaborăm cu Poliţia Municipală pentru depistarea persoanelor care au de executat ore în folosul comunităţii şi nu se prezintă la noi spre a-şi executa sentinţa. Cei care nu se prezintă în 30 de zile de când a fost dat mandatul, noi comunicăm instanţei şi ei decid ce se întâmplă în continuare, dar cel mai probabil, dosarele se repun pe rolul instanţei”, a declarat şeful Serviciului Gospodărie Comunală.
Record de 548 de ore!
Ionuţ Jilăveanu a menţionat că, anul trecut, maximul de ore efectuate în folosul comunităţii de o singură persoană a fost de 548, dar au fost şi persoane amendate care au primit 5, 60 sau 200 de ore. “Deciziile emise de instanţă au fost ca urmare a transformării unor amenzi de circulaţie în muncă în folosul comunităţii”, a precizat şeful de la Gospodărie Comunală.
Cei care sunt condamnaţi pentru a presta activităţi în folosul comunităţii o pot face, în domeniile de salubritate, confecţii metalice, întreţinere parcuri şi zone verzi, reparaţii şi întreţinere de străzi. Cei ale căror pedepse cu închisoarea sunt transformate în ore de lucru în folosul comunităţii vor fi nevoiţi să măture străzi, să ajute la desfiinţarea depozitelor de gunoaie necontrolate, să repare bănci şi coşuri de gunoi, să planteze flori, să cosească iarba, să se implice în decolmatarea şanţurilor şi a rigolelor, să monteze pavele şi borduri, să efectueze plombări ale asfalturilor. În cazul în care “inculpaţii” au posibilitatea să execute sancţiunea în fiecare zi lucrătoare, vor executa opt ore de muncă pe zi. De altfel, în cazul contravenientului care este înscris la o unitate de învăţământ sau lucrează, el va executa între una şi trei ore de muncă pe zi în folosul comunităţii pe parcursul zilelor lucrătoare, sau 6 – 8 ore în cele nelucrătoare.
Izabella Molnar