Peste 1.200 de şoferi, testaţi cu etilotestul

232

alcooltestÎn noaptea de duminică spre luni, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj au organizat o acţiune pentru prevenirea şi combaterea încălcării normelor legale privind conducerea autovehiculelor sub influenţa băuturilor alcoolice.

Acţiunea face parte din programul naţional iniţiat de Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R ce are drept scop reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecinţelor acestora produse pe fondul consumului de alcool, precum şi conştientizarea opiniei publice asupra efectelor negative ale încălcării prevederilor legale în vigoare.

În seara de 18 spre 19 decembrie, poliţiştii Serviciului Rutier au coordonat o acţiune la nivelul judeţului Gorj, ce a avut drept scop depistarea şi sancţionarea celor care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice. 42 de poliţişti rutieri au testat cu aparatul etilotest peste 1.200 de conducători auto. Pentru că se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice, 15 dintre conducătorii auto au rămas fără permis de conducere, acesta fiindu-le reţinut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. De asemenea, în 5 cazuri poliţiştii rutieri au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care prezintă o concentraţie alcoolică peste limita legală. Astfel, potrivit IPJ Gorj, în seara zilei de 18.12.2011, în jurul orei 20:30, poliţiştii Biroului Rutier Târgu-Jiu l-au depistat pe V.G.S., de 26 ani, din comuna Mătăsari, în timp ce conducea un autoturism pe str. Barajelor, deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Testat cu aparatul etilotest, conducătorul auto a prezentat o concentraţie de 0,51 mg/l alcool pur în aerul expirat. În data de 19.12.2011, ora 00:10, în timp ce acţionau pe DJ 661 – Turburea, poliţiştii rutieri din cadrul Poliţiei oraşului Târgu-Cărbuneşti l-au depistat pe B.D., de 35 ani, din comuna Turburea, în timp ce conducea un autoturism, având o concentraţie de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat. La aceeaşi dată, orele 00:45, poliţiştii Serviciului Rutier Gorj l-au depistat pe B.F., de 54 ani, din Bucureşti, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 665 – Novaci, având o concentraţie de 0,46 mg/l alcool pur în aerul expirat. La ora 00:50, un alt echipaj al Serviciului Rutier Gorj l-a identificat pe I.P.N., de 47 ani, din oraşul Tismana, în timp ce conducea un autoturism pe DN 67 D – Tismana, având o concentraţie de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ieri dimineaţă, în jurul orelor 04:30, poliţiştii Serviciului Rutier Gorj l-au depistat pe P.C., de 37 ani, din comuna Schela, în timp ce conducea un autoturism pe DJ 664 A – Turcineşti, având o concentraţie de 0,67 mg/l alcool pur în aerul expirat. Cei în cauză au fost conduşi la unităţi medicale pentru recoltare de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. Poliţiştii le-au reţinut permisele de conducere în vederea suspendării, iar în prezent îi cercetează sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care prezintă o alcoolemie peste limita legală, faptă pedepsită cu închisoare de la unu la 5 ani.

Campania „Alege Viaţa”, desfăşurată la nivel naţional

Începând cu data de 2 decembrie, Direcţia Rutieră din cadrul I.G.P.R a iniţiat un program de acţiuni la nivel naţional care are drept scop depistarea şi sancţionarea celor care conduc autovehicule sub influenţa băuturilor alcoolice. Având în vedere faptul că, în general, în perioada sărbătorilor de iarnă tentaţia de a consuma băuturi alcoolice şi de a conduce apoi autovehicule este mai mare, aceste acţiuni se vor intensifica până la data de 8 ianuarie 2012, sens în care se va urmări ca toţi conducătorii de autovehicule care vor fi opriţi în trafic să fie testaţi cu aparatul etilotest. Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul este reţinut fără drept de circulaţie. Sub această limită fapta constituie contravenţie, iar sancţiunea este suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru trei luni, la care se adaugă nouă puncte de amendă.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here