Percheziții în Gorj și alte trei județe, pentru destructurarea unei reţele care se ocupa cu traficul de migranţi şi droguri

1240

Percheziţii de amploare au avut loc, ieri dimineaţă, în Gorj și alte trei judeţe. Procurorii DIICOT au destructurat o reţea care a creat un adevărat traseu al traficului de migranţi în vestul ţării. Conform DIICOT, unii dintre membrii grupării erau implicaţi şi în activităţi de trafic de droguri de mare risc, în special comprimate tip ecstasy. La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara au fost audiate 17 persoane.

Procurorii DIICOT Timișoara și pollițiștii au făcut, marți, 20 de percheziții domiciliare în Timiș, Hunedoara, Gorj și Sibiu, vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în trafic de migranți și trafic de droguri de mare risc. ,,Din cercetări a reieșit că, în județele Timiș și Arad, de la începutul lunii iunie 2020 și până în prezent, ar fi acționat un grup infracțional organizat, ce ar fi avut drept scop racolarea, îndrumarea, cazarea și transportul de migranți originari din Orientul Mijlociu, către state din Vestul Europei.
Gruparea infracțională ar face parte dintr-o vastă rețea de trafic de migranți, constituită la nivel european. Rețeaua și-ar fi dezvoltat cu timpul segmente naționale, în fiecare dintre statele de tranzit de pe ruta tradițională de migrație.Activitatea infracțională a grupării ar fi acoperit mai multe paliere, respectiv: racolarea migranților de pe teritoriul Bulgariei și Serbiei, racolarea de călăuze care să direcționeze grupurile de migranți peste frontieră spre România, organizarea activităților de transport și adăpostire temporară a migranților pe teritoriul României (în special în județele Timiș și Arad)”, au transmis reprezentanții IGPR. De asemenea, gruparea ar fi organizat transferarea migranților de la locurile de adăpostire la mijloacele de transport (autocamioane, camionete), în vederea ieșirii frauduloase din România către statele din vestul Europei.Migranții ar fi fost grupați, într-o primă fază, pe teritoriul Turciei, de unde membrii grupării le-ar fi asigurat apoi transportul către România, prin Bulgaria și Serbia. În Serbia, gruparea infracțională ar fi avut membri cu rol în asigurarea călăuzirii migranților peste frontiera de stat cu România. După introducerea frauduloasă a migranților în România, aceștia ar fi fost transportați până în municipiul Timișoara, Arad sau localitățile limitrofe, unde ar fi fost cazați în diferite imobile, până la momentul organizării trecerii frontierei cu Ungaria și transportării acestora mai departe către destinațiile finale din vestul Europei. ,,În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2020, pe raza județului Timiş s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat, specializat în activităţi infracţionale pe linia traficului de migranţi, constând în introducerea frauduloasă în România din Serbia a unor grupuri de migranţi provenind din zona asiatică şi Orientul Mijlociu, urmată de facilitarea trecerii frauduloase a frontierei de stat a Romaniei cu Ungaria, prin diferite zone de pe raza județelor Arad, Bihor şi Satu Mare, în vederea deplasării migranţilor către statele din vestul Europei. De asemenea, unii dintre membrii grupării erau implicaţi şi în activităţi de trafic de droguri de mare risc, în special comprimate tip ecstasy”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT.
Totodată, membrii grupării sunt bănuiți de distribuirea drogurilor, din care ar fi obținut sume mari de bani. Acțiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.Activitățile se realizează cu sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara și Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea.  Acțiunea beneficiază de suportul luptătorilor Serviciul pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sibiu și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj.La activități participă și jandarmii din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Timișoara.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here