Pentru că nu şi-au primit salariul, 260 de gorjeni au sesizat ITM-ul

340

Tot mai mulţi gorjeni ajung să se adreseze comisarilor din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, din cauza faptului că nu-şi primesc salariul la timp, sau că unii angajatori doresc să ţină oamenii pentru a presta muncă în folosul lor, ca pe urmă să uite să îi mai şi plătească. Muncitorii le cer inspectorilor ajutorul pentru a-şi încasa drepturile salariale cuvenite în urma muncii prestate.

Aşa se face că, de la începutul anului şi până la 1 august, la sediul ITM Gorj s-au primit sute de reclamaţii. „La nivelul ITM Gorj, până în data de 01 august 2012, au fost înregistrate un număr total de 260 de sesizări. Din totalul acestora 223 au fost în domeniul relaţiilor de muncă iar 37 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă”, a precizat George Romanescu, directorul ITM Gorj.  Comisarii mai aduc la cunoştinţă faptul că din totalul de 260 de sesizări adresate în domeniul relaţiilor de muncă un număr de 56 petiţii priveau neplata orelor suplimentare lucrate sau neacordarea zilelor libere în compensare, 54 de petiţii se referea la neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, 52 de petiţii se refereau la neplata drepturilor privind indemnizaţia de concediu individual de odihnă sau a concediului medical pentru boală, 48 de petiţii se refereau la desfacerea abuzivă a contractelor individuale de muncă, iar 50 de sesizări priveau neplata la timp sau pe durată mai îndelungată a salariilor.

Amenzi contravenţionale
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în cele 37 de sesizări înregistrate petiţionarii au reclamat nerespectarea obligaţiilor de către angajatori privind asigurarea condiţiilor de muncă aproximativ în toate domeniile de activitate: minerit, construcţii civile şi industriale, forestier şi exploatare a lemnului, comerţ, transporturi de marfa sau de persoane, neasigurarea echipamentului individual de lucru şi de protecţie, neefectuarea instructajului la locul de muncă etc. Toate aspectele semnalate au fost cercetate de către inspectorii de muncă în conformitate cu prevederile legale în domeniul de competenţă iar acolo unde faptele constatate s-au dovedit reale s-au întocmit planuri de măsuri cu termene concrete de soluţionare a problemelor sau au fost aplicate amenzi contravenţionale.

Cu jalba la justiţie
Specialiştii din cadrul ITM spun că nu-i pot forţa pe angajatori să plătească salariaţii. Aceştia, în urma reclamaţiei merg la sediul unităţii pentru un control şi dispun ca măsură acordarea drepturilor băneşti. Dacă această măsură nu este îndeplinită, abia atunci inspectorii îi pot sancţiona pe patroni. Amenda nu-i ajută însă foarte mult pe cei care lucrează fără să fie plătiţi, singura lor şansă fiind aceea de a se adresa justiţiei.
Andrada Bărăiataru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here