Pe urmele Vitejilor Gorjului – Cavaleri ai ordinului ,,Mihai Viteazul”

591

DRAGHICI I. CONSTANTIN – Căpitan –
Batalionul 4 Vânători Munte
Născut la 15 august 1908, în com. Stoina, Gorj
Prin exemplul său personal de iniţiativă, organizare şi conducere, a reuşit, printr-un curaj şi o îndrăzneală desăvârşită, să realizeze fapte de armă strălucite, ce au făcut cinste lui, unităţii şi Ţării.
MEMORIA DOCUMENTELOR
BATALIONUL IV VÂNĂTORI DE MUNTE
SEDIUL POŞTAL MILITAR nr. 6619 nr.1212
17 octombrie 1941
BATALIONUL IV VÂNĂTORI DE MUNTE
către
GRUPUL II VÂNĂTORI
Am onoarea a propune pe căpitanul DRĂGHICI CONSTANTIN, comandantul Companiei a 2-a din Batalionul 4 Vânători Munte la decorare cu Ordinul “Mihai Viteazul” clasa a IlI-a, pentru faptele de arme săvârşite pe câmpul de luptă arătate mai jos:
1.În ziua de 2 octombrie 1941, primind ordinul să verifice dacă inamicul se mai găseşte în şanţul antitanc din regiunea Timosewka, împinge un ploton şi sub imboldul personal reuşeşte să străbată 2 km şi să pună stăpânire cu primele elemente pe şanţul antitanc.
2. În ziua de 6 octombrie 1941, se distinge în mod cu totul excepţional în atacul dat de Batalionul 4 Vânători Munte asupra organizaţiunilor inamice din faţa satului Lindenau, organizaţiuni dublate de un imens şanţ antitanc.
În fruntea companiei îşi îndeamnă unitatea la acţiuni tot mai îndrăzneţe şi reuşeşte după scurt timp să pună inamicul în derută, să facă un număr de 50 prizonieri şi să captureze numeros armament (mitraliere, branduri, arme şi muniţiuni).
3. În zilele de 7 şi 8 octombrie 1941, într-o acţiune excepţională de viguroasă, de urmărire, îndeplinind cu unitatea sa funcţia de avantgardă a Batalionului, reuşeşte să se menţină tot timpul la înălţimea trupelor germane, indiferent de acţiunile inamicului care ameninţau permanent cu focuri de artilerie şi mitraliere flancul stâng al Batalionului.
4. În ziua de 9 octombrie, la atacul înălţimei Takmak şi a satului Zara, compania căpitan Drăghici alcătuia eşalonul de atac al Batalionului. La această calitate, ofiţerul, înfruntând baraje de artilerie excepţional de puternice şi adevărate vijelii de focuri de arme automate, se pune în fruntea unităţii şi prin exemplul personal antrenează oamenii la un atac viguros. Reuşeşte să ocupe înălţimea Takmak şi satul Zara. Succesul operaţiunii se mai măreşte şi prin aceia că ofiţerul face 240 prizonieri şi capturează:
110 autocamioane, 1 obuzier de 150, un tun antitanc, 7 camioane încărcate cu muniţiuni şi diverse obiecte de îmbrăcăminte, 2 mitraliere “Maxim” de poziţie şi numeros armament.
Consider decorarea ofiţerului cu acest ordin ca o răsplată bine meritată şi un îndemn puternic pentru toţi cei ce vor căuta să-l imite.

5COMANDANTUL BATALIONULUI 4 VÂNĂTORI MUNTE
Lt.colonel,
Ioan Bejenaru
Document
Nr. 1869/R
GRUPUL 2 VÂNĂTORI DE MUNTE
către
Brigada 1 Mixtă Munte Statul Major Bir. 1 Adjut.
Am onoarea a înainta raportul de faţă al Batalionului 4 Vânători Munte, relativ la propunerea la decorare a Cpt. Drăghici Constantin din acel Batalion.
Merită cu prisosinţă a fi decorat cu Ordinul “Mihai Viteazul” clasa a III-a.
Pus în situaţiile cele mai grele de atac şi urmărire a inamicului, a reuşit întotdeauna prin exemplul său personal, printr-un curaj şi îndrăzneală desăvârşită, să ducă acţiuni strălucite ce au făcut cinste şi lui şi unităţii şi Ţării.
Exemplu de bravură excepţională în faţa inamicului, îl susţin cu toată hotărârea în a primi răsplata eroilor.
Rog să binevoiţi a interveni locului în drept pentru aprobare.
COMANDANTUL GRUPULUI 2 VÂNĂTORI MUNTE
Colonel,
Gheorghe Focşeneanu
DE ACORD,
Comandantul Armatei a 3-a
General de corp de armată P. Dumitrescu
General de divizie(r), Prof. universitar veteran de război, Constantin Ispas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here