Pe urmele Vitejilor Gorjului – Cavaleri ai ordinului ,,Mihai Viteazul”

382

BRÂNZAN DUMITRU – Sublocotenent –
Regimentul 95 Infanterie
Născut la 5 martie 1912, în com. Godineşti, Gorj
În luptele duse pe valea Vtoria, în ziua de 14 aprilie 1943, compania de pionieri a regimentului a fost complet încercuită fără să se predea. În urma unui covârşitor foc de artilerie şi aruncătoare, compania este îngropată cu armament cu tot. Au scăpat cu viaţă 2 ofiţeri şi 14 soldaţi. În clocotul acestor lupte a căzut eroic şi bravul sublocotenent gorjean D. Brânzan, îmbrăcând straiele de Erou al Neamului.
MEMORIA DOCUMENTELOR
Nr. 1352
1943 luna Mai, ziua 6 REGIMENTUL 95 INFANTERIE
către
branzan0002COMANDAMENTUL INFANTERIEI DIVIZIEI 19
RAPORT SPECIAL pentru
Propunerea la decorare cu Ordinul Militar “Mihai Viteazul” clasa a III-a “POST MORTEM” a Sublocotenentului rezervă BRÂNZAN DUMITRU din Regimentul 95 Infanterie.
Am onoarea a raporta următoarele:
Sublocotenentul de rezervă Brânzan Dumitru s-a evidenţiat prin fapte de arme excepţionale pe câmpul de luptă, astfel:
Comandant al Plutonului II din Compania de Pionieri, la atacurile inamice din zilele de 4 şi 14 aprilie 1943, deşi rămas pe poziţie numai cu o mână de oameni, rezistă cu o tenacitate fără egal, reuşind în ambele rânduri să distrugă tot inamicul din faţa plutonului său.
În ziua de 15 aprilie 1943, numai cu 17 oameni şi două puşti mitralieră contraatacă un inamic puternic, pe un front de circa 31 metri, aleargă de la om la om, îmbărbătează prin exemplul său şi asaltează cu vigoare sfidând moartea; cade însă răpus de inamic în fruntea plutonului său din care numai scapă decât 4 oameni.
A fost exemplu de eroism, de spirit de jertfă şi de abnegaţie.
Pentru faptele sale excepţionale de arme pe câmpul de luptă, pentru eroismul, vitejia de care a dat dovadă, propun pe Sublocotenentul rezervă Brânzan Dumitru la decorare cu Ordinul Militar “Mihai Viteazul” clasa a III-a “POST MORTEM”, în care scop vă rog să binevoiţi a interveni locului în drept pentru aprobare.
COMANDANTUL REGIMENTULUI 95 INFANTERIE Colonel,
Gr. Moşteoru
Nr. 16786 11 Mai 1943 DIVIZIA 19-A INFANTERIE
către
CORPUL DE CAVALERIE
Am onoarea a înainta anexat raportul special al Reg.95 Inf. prin care propune la decorare cu Ordinul Militar “Mihai Viteazul” clasa a III-a POST MORTEM pe Sublocotenentul în rezervă BRÂNZAN DUMITRU, din Reg. 95 Infanterie.
Întrucât din propunerile făcute reiese că ofiţerul s-a distins în mod deosebit pe câmpul de luptă şi de acord cu susţinerile şefilor săi ierarhici, rog să binevoiţi a interveni pentru aprobare.
COMANDANTUL DIVIZIEI 19 INFANTERIE General de Divizie I. Boiţeanu
DE ACORD Comandantul Armatei a 3-a General de Armată P. Dumitrescu
General de divizie(r), Prof. universitar, veteran de război, Constantin Ispas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here