Pe Măsura 141 – Unsprezece proiecte de la Gorj, verificate la Vâlcea

258

ferma agricolaSesiunea din primăvară pe Măsura 141 – Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, desfăşurată între 15 aprilie-14 mai, a atras sute de fermieri care vor să-şi înfiinţeze o fermă. Dintre aceştia, au fost şi câţiva ale căror proiecte au fost declarate neeligibile.

Camera Agricolă Gorj a întocmit pentru sesiunea din primăvară pe Măsura 141 circa două sute de dosare. Cei care au accesat măsura şi au fost declaraţi conformi şi eligibili vor obţine anual, vreme de cinci ani de zile, suma de 1.500 de euro pentru dezvoltarea fermelor de semi-subzistenţă. Măsura 141 este singura măsură realizată la Gorj, dar şi la nivel naţional, prin intermediul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR). Încheiată la 14 mai, dosarele au fost verificate de către specialiştii de la Gorj în agricultură, iar apoi trimise la Ministerul Agriculturii. „Pe această măsura am avut două sute treizeci şi şapte de proiecte. Dintre acestea, douăzeci şi unu au fost declarate neconforme deoarece au avut probleme la documentaţie, şi alte două neeligibile pentru că informaţiile nu au fost corect preluate în cererea de finanţare”, a declarat Petre Tomoiu, director adjunct la biroul de Dezvoltare Rurală din cadrul DADR Gorj.

11, verificate la eşantion

După încheierea sesiunii şi verificările de la nivel judeţean, cele două sute paisprezece proiecte declarate eligibile şi conforme au fost trimise la Minister. „Cei de la Bucureşti au decis verificarea unor dosare pe un eşantion de cinci la sută, stabilindu-se astfel un centru de verificare, care să controleze aceste procente din judeţele din împrejurimi. Astfel, săptămâna trecută, unsprezece proiecte de la Gorj, alături de altele din judeţele Olteniei, au fost verificate la Vâlcea, de o comisie”, a completat Tomoiu. Dintre cele 11, zece au fost declarate în urmă cu o săptămână eligibile, iar unul neeligibil, motivul respingerii din partea comisiei fiind acela că solicitantul gorjean avea cartea de identitate expirată.

O nouă sesiune în octombrie

Conform specialiştilor din cadrul DADR Gorj, sesiunea din toamnă pentru Măsura 141 ar putea debuta la 15 octombrie şi se va încheia la 1 decembrie. Petre Tomoiu a spus că cei care vor să acceseze măsura trebuie să aibă un document care să ateste producţia din anul anterior, terenul să fie înscris la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj şi la Registrul Agricol, datele însă să coincidă, să aibă o copie după certificatul de la Registrul Agricol care să ateste componenţa familiei solicitantului, un extras de la Registrul Exploataţiilor care să ateste numărul de animale pe specie şi vârstă, precum şi să facă dovada proprietăţii sau a terenului unde doreşte să înfiinţeze ferma de semi-subzistenţă.

Din cele 237 de proiecte depuse în sesiunea de primăvară pe Măsura 141, majoritatea sunt din zona Padeş – Polovragi şi Cruşeţ – Turceni.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here