Patru morți la Spitalul Covid de la Târgu Cărbunești!

1011

Patru paciente internate la spitalul Covid de la Târgu Cărbunești și-au pierdut viața în cursul zilei de vineri, după ce, de dimineață, instalația de alimentare cu oxigen a unității medicale nu a mai funcționat. Inițial s-a crezut că este vorba despre o defecțiune tehnică, dar, ulterior, a ieșit la iveală că, de fapt, rezervele de oxigen au fost consumate în totalitate, acum o anchetă urmând să stabilească a cui este vina. Lipsa oxigenului din instalații a fost observată în jurul orei 7.00, când s-a și dat alarma. Managerul Constantin Târziu a menționat că a fost anunțat de cadrele medicale, iar el, la rândul său, a luat legătura cu prefectul Marcel Iacobescu și cu șeful ISU, Augustin Malacu, fără să existe un apel la 112. Ulterior, alte informații arătau că inspectorii DSP Gorj veniți dimineața la ora 7.00 în controlul pe care îl fac zilnic la spitalul Covid au constatat lipsa oxigenului din instalații și au dat alarma.
Cert este că după ce informația a ajuns la urechile șefilor de la județ s-a instituit codul roșu și au fost mobilizate toate forțele disponibile pentru a fi salvați pacienții în stare gravă. Două femei, de 52 și 73 de ani, au fost găsite decedate, iar ulterior alte două, de 79, respectiv 62 de ani, au murit la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, unde fuseseră transferate. Purtătorul de cuvânt al ISU Gorj, Florin Chisim, a menționat că instituția a cerut inclusiv sprijin din județele învecinate pentru a face față acestei situații. „Dispeceratul ISU Gorj a fost anunțat în această dimineață de către domnul inspector șef că un stocator de oxigen de la spitalul din Târgu Cărbunești are o defecțiune. A fost activat imediat planul roșu de intervenție, iar la fața locului au fost mobilizate toate forțele și mijloacele disponibile. În același timp a fost solicitat sprijin către colegii din celelalte județe. Toate sursele de oxigen de la nivelul celorlalte spitale din județ au fost direcționate către spitalul din Târgu Cărbunești. Au fost evacuate și transportate 23 de persoane la celelalte spitale din județ. Pe secția ATI au fost înregistrate 2 decese, dar, deocamdată, acestea nu pot fi asociate cu cele întâmplate. Vom vedea ulterior dacă aceste decese vor fi în legătură cu aceste evenimente”, declara în prima parte a zilei de vineri Florin Chisim, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj.
Inițial, toată lumea a crezut că este vorba despre o defecțiune la stocatorul instalației de oxigen, ulterior managerul spitalului, Constantin Târziu, menționând că, de fapt, instalația a rămas fără oxigen și de aici toate necazurile care au urmat. În mod normal instalația are un sistem care avertizează firma care aprovizionează spitalul cu oxigen că rezervele sunt diminuate, dar în cazul de vineri dimineața nimeni nu a observat că instalația era goală. „Ne-am uitat la stocator, dar nu ne-am priceput la el și atunci am luat legătura cu firma care răspunde de el. Au spus că mașina e pe drum pentru a-l alimenta, alimentare care se face la două ore. Am luat legătura cu cei de la ISU, cu domnul prefect, am luat butelii de la spitalul de la Târgu-Jiu, ne-a adus și dl Malacu de la ISU și am reușit să transferăm de la Terapie Intensivă 12 pacienți spre Târgu-Jiu. Unul a fost transferat la Craiova și ați 5, care aveau nevoie de mai puțin oxigen, spre Rovinari, urmând să revină ulterior la noi. Nu știu dacă persoanele decedate au murit din cauza lipsei oxigenului pentru 1 minut, două sau cinci. Asta din ce am discutat cu asistenta șefă de la Terapie Intensivă”, a transmis Constantin Târziu.
Prefectul Marcel Iacobescu a fost prezent la Târgu Cărbunești și a coordonat acțiunea de evacuare a pacienților, el menționând că cu câteva zile înainte avusese o discuție cu șefii spitalelor din județ pentru a le cere suplimentarea numărului de paturi. Așa se face că la Târgu-Jiu, lângă UPU, secția de balneoterapie a fost transformată în secție pentru bolnavii Covid, iar aici au putut fi aduși pacienții de la Târgu Cărbunești. „Încercăm să facem locuri în spitale cu personal medical cu tot. Cu câteva zile în urmă, sper să nu fi fost așa ca o intuiție, am avut o ședință cu managerii de spitale și le-am cerut să mărească numărul de paturi pentru bolnavii de la secția de UPU. S-a eliberat secția balneo și paturile așteptau bolnavi, paturi care au prins bine acum. Aveau aparatură, dar era lipsă de concentratoare de oxigen, așa cum e în toată țara, dar tot ce era aici la Târgu Cărbunești a fost direcționat spre Târgu-Jiu”, a transmis prefectul. Transferul pacienților nu s-a făcut deloc ușor, mai ales că evenimentul s-a produs dimineața, când șoselele erau superaglomerate. Șoferii prinși în trafic și-au dat seama că s-a întâmplat ceva când au văzut că ambulanțele și echipajele SMURD erau aproape peste tot pe traseul dintre Târgu-Jiu și Târgu Cărbunești. În intersecții au fost mobilizați agenții rutieri tocmai pentru a facilita mai repede accesul salvărilor, șoferii fiind trași pe dreapta pentru a elibera carosabilul. În urma celor întâmplate vineri la Târgu Cărbunești, IPJ Gorj a anunțat că a deschis o anchetă pentru a lămuri împrejurările în care s-a produs moartea celor patru paciente internate aici cu Covid. Dosarul vizează comiterea infracțiunii de ucidere din culpă, iar ancheta este in rem, adică vizează deocamdată doar faptele, nu și persoanele, eventualii vinovați urmând să fie descoperiți pe parcursul cercetărilor.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here