Patru firme au încălcat convenţiile cu AJOFM Gorj

412

AJOFM 2Anual, există angajatori care înşeală statul obţinând subvenţii pentru angajarea şomerilor, pe care apoi îi concediază înainte de expirarea termenului convenit cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

Un astfel de caz se petrece şi în judeţul nostru, unde patru firme care aveau încheiate convenţii cu AJOFM Gorj şi ai căror termeni i-au încălcat, le-au fost imputate sume frumuşele. Motivul este că acestea nu şi-au respectat obligaţiile contractuale deşi au beneficiat de anumite facilităţi. “La ora actuală avem 197 de societăţi comerciale care au încheiat convenţii cu noi şi la patru dintre angajatori li s-au imputat sumele pentru că nu au respectat termenii convenţiei, prevăzute de legile în vigoare. Ei trebuie să restituie sumele în perioada următoare şi au interdicţia ca timp de doi ani să nu mai încheie nicio convenţie cu noi, implicit cu statul”, a declarat Ana-Maria Niculescu, purtător de cuvânt al AJOFM Gorj. Potrivit legislaţiei, angajatorii au obligaţia de a comunica Agenţiei Judeţene locurile de muncă rămase vacante, în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora.

Subvenţii diverse

Patronii de firme care angajează pe o perioadă nedeterminată absolvenţi de instituţii de învăţământ primesc de la AJOFM Gorj, o sumă lunară acordată pentru fiecare absolvent încadrat, pe o perioadă de 12 luni. Cuantumul sumelor acordate diferă în funcţie de nivelul studiilor absolvenţilor. La rândul lui, angajatorul trebuie să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora pe o perioadă de trei ani de zile. Totodată, o răsplată din partea statului vine şi pentru angajatorii care angajează persoane cu vârsta de peste 45 de ani, aceasta fiind o categorie dezavantajată pe piaţa muncii. Este vorba de o sumă lunară reprezentând un salariu minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se face plata, acordată pentru fiecare persoană încadrată, iar această sumă se acordă tot pe o perioadă de 12 luni. Şi aici, patronii firmelor au obligaţia să nu-şi dea afară cel puţin doi ani de la data angajării pe acei angajaţi ce au fost integraţi cu sprijinul AJOFM Gorj. În prezent, rata şomajului este la nivelul judeţului nostru de 6,95%, numărul de şomeri fiind de peste 10.231, mai mic faţă de luna anterioară când numărul gorjenilor fără un job era de 10.709, iar rata şomajului ajunsese la 7,87%.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here