Patroni sancţionaţi cu 50.000 de lei pentru munca la negru

480

Munca la negru încă este practicată de patronii şi de aşa-zişii angajaţi fără acte din judeţul nostru. Fie pentru că îşi doresc un venit lunar fără a le mai păsa de vechimea în muncă ori de prestarea de diverse servicii în legalitate, gorjenii încă mai sunt prinşi lucrând fără forme legale de angajare. Acest lucru reiese din activitatea săptămânală de control derulată de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a desfăşurat, săptămâna trecută, mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Astfel, inspectorii de la Serviciul Control Relaţii de Muncă au efectuat 23 de controale, dintre care 19 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. În urma acestora, au fost depistaţi doi angajatori din comuna Căpreni şi din oraşul Rovinari, care desfăşurau activităţi de construcţii, respectiv servicii de pază. În urma controlului la faţa locului, s-a observat că aceştia prestau activitate la negru cu cinci persoane. Drept urmare, s-au aplicat două sancţiuni pentru utilizarea de forţă de muncă fără forme legale de angajare în cuantum de 50.000 de lei. De asemenea, alţi şase angajatori au primit sancţiuni în valoare de 21.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003 republicată, în ceea ce priveşte neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii, neînmânarea către salariat a unui exemplar a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, neîndeplinirea de către angajatori, în termenele stabilite de inspectorii de muncă, a măsurilor dispuse.
Şi reprezentanţii Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul ITM Gorj au derulat 36 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 21 de neconformităţi, astfel fiind aplicate sancţiuni în sumă de 27.000 de lei. Principalele deficienţe pentru care s-au aplicat amenzile au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, neefectuarea controlului medical periodic.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here