Patroni din Gorj, prinşi cu oameni la muncă fără forme de angajare

381

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a desfăşurat pe parcursul săptămânii trecute mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Verificările făcute de inspectori au scos la iveală noi cazuri de angajatori care foloseau la muncă persoane fără forme legale de angajare.

Astfel, inspectorii Serviciului Control Relaţii de Muncă au efectuat 15 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. În urma acestor verificări au fost depistaţi trei angajatori care prestau activitate cu cinci persoane fără forme legale de angajare, dintre care două sunt femei. Drept urmare au fost aplicate trei sancţiuni pentru utilizarea muncii la negru în cuantum de 50.000 lei. Unul dintre patronii depistaţi pe picior greşit are un bar în municipiul Târgu-Jiu, un altul este din comuna Muşeteşti al cărui salariat la negru lucra la gater, iar un alt angajator derula activităţi de comerţ în sat Gârbovu fără a avea forme legale pentru persoana pe care o avea la muncă.
“Per total, inspectorii Compartimentului Control Relaţii de Muncă au aplicat 6 sancţiuni contravenţionale la tot atâţia angajatori, în valoare de 58.000 lei, amenzile fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003 republicată şi H.G. nr. 500/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii, neînmânarea către salariat a unui exemplar a contractului individual de muncă anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt în cadrul ITM Gorj.
Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă al ITM Gorj au derulat 19 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 16 neconformităţi. Astfel, s-au aplicat tot atâtea sancţiuni contravenţionale în sumă de 13.000 lei. Neconformităţile pentru care s-au aplicat amenzile contravenţionale au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, neefectuarea controlului medical periodic.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here