Pași prin urbe, Protecţia hidranţilor este o necesitate

637

Astuparea cu asfalt ori beton, furtul componentelor , deteriorarea marcajelor şi nu în ultimul rând, graba unor societăţi ce efectuează lucrări specifice de construcţii ori modernizări pe străzi sau trotuare şi deteriorează respectivele instalaţii. Acestia sunt numai câteva dintre „agresiunile” (din care unele au mai fost prezentate în media) la care sunt supuşi hidranţii stradali din urbea noastră(şi nu numai).

Hidranţii după cum citeam recent într-o fişă tehnică de specialitate a unui producător de astfel de instalaţii se utilizează în principal pentru alimentarea cu apa necesară stingerii incendiilor şi pentru alte scopuri secundare în cadrul cărora este nevoie de apă. Aici mai mulţi specialişti în astfel

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

de dispozitive opinează că nu ar fi tocmai normal (şi nici legal spun unii) ca respectivii hidranţi să fie folosiţi în alte scopuri decât cele de intervenţie la incendii, pentru că fiind până la urmă nişte mecanisme cu piese în mişcare se pot bloca ori decalibra taman când e mai mare nevoie de ele, adică la intervenţia pentru stingerea vreunui incendiu şi atunci paguba este înzecit mai mare decât „bungheala” de a rezolva o treabă de moment.  Pe raza municipiului Tg Jiu şi a localităţilor sale componente au fost montate

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

odată cu construirea şi dezvoltarea cartierelor şi astfel de dispozitive (bineînţeles conform tehnicilor de atunci), iar în anii de acum prin achiziţionare de către autoritatea locală ori în cadrul unor lucrări desfăşurate pe finanţări europene atât din cei subterani, cât şi modelele nou apărute pe piaţă .
Am făcut această modestă prezentare a respectivelor dispozitive de primă intervenţie la incendii nu pentru a mă băga singur în seamă, ci pentru a sensibiliza dacă se poate şi pe cei care din diverse motive fură capacele de fontă de la casetele celor subterani ori componentele de aluminiu de la cei supraterani,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

nu de puţine ori pentru a fi vândute, iar respectivul să aibă „de una mică” .
Este necesară o atitudine a fiecăruia dintre noi de ce nu chiar la nivel de comunitate (asociaţii de locatari/ proprietari ori vecini de stradă) pentru a stopa distrugerea ori furtul componentelor acestor mijloace de intervenţie la incendii. Pentru că funcţionarea în bune condiţii a lor în cazuri reale poate însemna nu de puţine ori scurtarea timpului de intervenţie a forţelor specializate într-o situaţie de incendiu, şi nu în ultimul rând reducerea pagubelor ori salvarea de vieţi omeneşti surprinse în nedoritele evenimente.
Mugurel Petrescu

1 COMENTARIU

  1. Dupa Normativele tehnice hidrantii exteriori de incendiu sunt subterani si supraterani . In municipiu cei mai multi sunt subterani . Normativul recomanda montarea hidrantilor exteriori de incendiu supraterani .
    Obligatia pentru mentinerea unei bune intretineri si a asigurarii unei functionari permanente, este a Primariei si a SC Aparegio SA, precum si a institutiilor si operatorilor economici, imclusiv Marcarea si inscriptionarea lor .
    Este interzisa folosirea hidrantilor im alte scopuri decat pentru incendii .
    Dar cum sa nu-i foloseasca in alte scopuri, daca Prefectura foloseste hidrantii interiori pentru spalarea platoului din fata acesteia !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here