Părerea lui Predo – Momentul decontului, la Băsescu!

337

foto predo 2Aparent autocritic, preşedintele Traian Băsescu şi-a luat asupra lui eşecul neaderării României la Spaţiul Schengen. Obişnuit să se bage-n toate, Zeus s-a dus cam nechemat la şedinţa CSM spre a le impune amânarea alegerilor. Despre graba cu care a promulgat Legea educaţiei, preţul dat de el şi guvernarea portocalie UDMR-ului ca să nu pice şandramaua Boc-cie, n-a scos o vorbuliţă.

A îndrugat verzi şi uscate, criticând Justiţia pe care el o manevrează de vreo şase ani. Nu cere demisia lui Emil Boc, nici a lui Cătălin Predoiu, ministru chiar al Justiţiei pe care portocaliii l-au furat de la liberali, şi nici Zeus nu se gândeşte nici el să demisioneze. Deşi el răspunde de politica externă a României şi tot el susţine un guvern Băsescu-Boc nu doar incompetent şi corupt. Iar după chipul şi asemănarea lui, ministrul de Externe, Theodor Baconschi, se răţoieşte la miniştrii de interne ai Germaniei şi Franţei care nu ne vor în Spaţiul Schengen. De parcă acei miniştri ar vorbi de capul lor şi nu ar transmite onor elegantei Comisii Europene punctele de vedere ale guvernelor lor. Prea se face preşedintele Traian Băsescu că nu pricepe ce-i transmit aceşti miniştri de interne, ei fiind în realitate purtătorii de mesaje din partea cancelarului Germaniei, Angela Merkel, şi al Franţei Nicolas Szarcozy. La fel cum nici ministrul de Externe, Theodor Baconschi, nu-şi răceşte gura fără a avea dezlegare de la Zeus, cel cocoţat în Palatul din Dealul Cotrocenilor. Că şi Theodor Baconschi şi şeful său, Traian Băsescu, dovedesc o crasă lipsă de diplomaţie atunci când latră la lună, certându-i, cu schimbul, ba pe germani, ba pe francezi, ba pe ruşi o fac pe negândite este la mintea cocoşului. Atât pe termen scurt şi, mai ales, pe termen lung de plătit plăteşte poporul român. Ceea ce se fac că nu pricep PreşPremierii Băse-Boc este că onorabila Comisie Europeană acuză existenţa unor grave probleme cu corupţia, cu infracţionalitatea şi cu traficul de toate tipurile în ţara temporar cârmuită de cei doi. Şi amândoi se fac a uita că eradicarea sau măcar micşorarea corupţiei era în alegerile din 2004 şi chiar din 2009 marota atât a partidului portocaliu, cât şi a fostului candidat la prezidenţiale Traian Băsescu. Care este acum un preşedinte nu al tuturor românilor, cum ar impune Constituţia, ci doar al PDL şi grupurilor de interese din jurul acestuia!

De ieri, sunt semne că opoziţia va deveni mai unită. Amândoi liderii – şi liberalul Crin Antonescu şi social-democratul Victor Ponta – au punctat în criticile vehemente cu care au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu. Foarte direct, preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat că: „Dacă preşedintele Traian Băsescu şi-ar fi asumat într-adevăr responsabilitatea pentru întârzierea aderării la Spaţiul Schengen ar fi trebuit să demisioneze. Cu un guvern incompetent şi corupt nu se putea aştepta la altceva”. Tot de ieri, s-a conturat o Alianţă de Centru – Dreapta între PNL şi PC, votată de membrii BPC al PNL, în urma propunerii preşedintelui liberal Crin Antonescu privind încheierea unei alianţe politice cu Partidul Conservator. Mai mult, Alianţa PNL – PC va avea candidaţi comuni la alegerile din 2012 şi 2016. La câteva ore distanţă şi preşedintele social-democraţilor, Victor Ponta, simţind probabil cam încotro merg celelalte două partide ale opoziţiei a dezvăluit şi domnia sa o intenţie cam în aceeaşi direcţie: „Vreau nu doar un proiect comun al opoziţiei, ci o construcţie politică pe o perioadă de şase, şapte, opt ani, pentru ca românii să ştie că există un proiect de salvare a României, iar acest proiect va fi construit împreună de PSD şi PNL.

Corelând cele declarate de liderii partidelor din Opoziţie – Victor Ponta(PSD), Crin Antonescu(PNL) şi Daniel Constantin(PC) ne putem permite că momentul decontului pentru PreşPremierului Băse-Boc se apropie. El ar fi cazul să apară cel mult peste doi ani, dacă nu cumva s-ar gândi să demisioneze cei doi ori chiar să mai avem parte de încă o suspendare a preşedintelui.

Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here