Parcul Național Defileul Jiului, habitat adecvat pentru populația de urs brun din România

627

Opt exemplare de urs brun se află pe suprafața Parcului Național Defileul Jiului (PNDJ). Potrivit biologului Felicia Sucea, starea de conservare a ursului brun pe teritoriul parcului este una bună, în condiţiile aplicării regimului de arie protejată.

Ursus arctos – este o specie de interes comunitar, inclusă în Anexa 3 a Legii 49/ – Specii de plante şi de animale a căror conservare necesită desemnarea ariilor speciale de conservare şi a ariilor de protecţie specială avifaunistică.
Populația de urs brun raportată în România la nivelul anului 2015 se situa la 10.440 de exemplare. Această specie de urs se găseşte și pe tot teritoriul Parcului Naţional Defileul Jiului. Exemplare adulte, juvenili sau femele cu pui au fost observate practic pe toate văile izolate şi ferite de impact antropic direct. “Ținând cont de ecologia speciei și de teritoriul necesar unui exemplar adult pentru a vâna, estimăm la minim 8 exemplare numărul urşilor de pe teritoriul PNDJ. Starea de conservare a speciei pe teritoriul parcului este una bună, în condiţiile aplicării regimului de arie protejată. Au fost observate și femele cu pui, deci dinamica populației există. Ne propunem menținerea habitatului speciei și limitarea factorului antropic”, a explicat Felicia Sucea, biologul Parcului Național Defileul Jiului.

urs DefileuVânătoare interzisă
Potrivit aceleiași surse, pe suprafața parcului există fonduri cinegetice, însă vânătoarea în parcurile naționale este interzisă. “Colaborăm bine cu cei de la asociațiile de vânătoare care gestionează fondul cinegetic ce se suprapune peste PNDJ. Participăm la acțiunile de evaluare a carnivorelor mari atunci când acestea se desfășoară pe suprafața parcului, însă noi, cei de la Administrația Parcului Național Defileul Jiului, facem separat colectarea de date necesare monitorizării speciei; colectarea de date se face în baza unui protocol de monitorizare. Faptul că vânătoarea este interzisă în Parc reprezintă un avantaj pentru că specia găsește aici condiții prielnice pentru hrănire, odihnă și reproducere”, confirmă biologul Felicia Sucea. Parcul Național Defileul Jiului este o arie protejată de interes național și european, recent constituită, fiind inclusă însă și în rețeaua de arii naturale de interes european — Natura 2000. Cu o suprafață totală de 11.127 hectare, situată în partea de vest a Carpaților Meridionali, între Munții Vâlcan și Munții Parâng și perimetrul adiacent din nordul județului Gorj și sudul județului Hunedoara. Această arie protejată a fost înființată prin HG 1581/2005 privind instituirea regimului de arie naturală protejată pentru noi zone.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here