Pagini din istoria zbuciumată a României (II) (Diktatul de la Viena)

1003

Acum, se punea problema dacă România ar fi putut separa  pretenţiile Ungariei şi Bulgariei, mai exact problema Ardealului de cea a Cadrilaterului, ceea ce ar fi însemnat, prin negocieri, sacrificarea Dobrogei de Sud în schimbul salvării Ardealului, cerut tot mai insistent  şi agresiv de către Ungaria. Din păcate, separarea celor două chestiuni nu era posibilă, cu atât mai mult cu cât însuşi Hitler  îi trimite printr-o scrisoare regelui Carol al II-lea  doar vagi recomandări, din care nu se putea întrezări nici o perspectivă  pentru tactica  de a satisface Bulgaria  pentru a obţine rezultatele  scontate faţă de Ungaria.

Aşadar, problema Ardealului şi Dobrogei de Sud va crea un blocaj defavorabil României, iar presiunile revizioniste tot mai insistente ale Ungariei,  şi Bulgariei va determina Germania  să forţeze „rezolvarea” situaţiei, obligând  prin tonul ultimativ  al lui Hitler, declanşarea tratativelor româno – ungare în august 1940. Într-o primă fază ele s-au  desfăşurat  la Turnu Severin, unde delegaţia ungară a venit cu pretenţii exagerate cerând ruperea  unui teritoriu din suprafaţa Transilvaniei  de 69.000 km2, ceea ce însemna mai mult de jumătate din Ardealul neaoş  românesc. Or, la astfel de pretenţii, eşecul imediat al negocierilor va muta disputa de la masa tratativelor  pe câmpul de luptă ceea ce ar fi însemnat  că declanşarea unui război  între România şi Ungaria  complica şi mai mult  situaţia militară  din zonă,  ceea ce nu convenea deloc Germaniei. Mai precis, simţind  că un asemenea eveniment neprevăzut  i-ar da peste cap planul Barbarossa (atac fulger asupra URSS), Hitler, care avea nevoie şi de poziţia strategică  asupra României,  dar şi de resursele  ei, îşi asumă rolul de arbitru în rezolvarea  concesiunilor teritoriale, fără conflict militar. Şi astfel, consultându-se cu Mussolini invită la Viena  pentru ziua de 29 august 1940 pentru discuţii, delegaţiile împuternicite pentru tratative  ale României şi Ungariei.
De fapt, se pregătea un Diktat, întrucât încă de la început i s-a dat de înţeles de către Ribbentrop ministrului de externe  al ţării noastre Mihail Manoilescu, că România va trebui să accepte cedarea unui teritoriu către Ungaria cu o suprafaţă  cuprinsă undeva între 25.000 -67.000 km2. În caz de neacceptare, România va fi atacată şi distrusă de Ungaria şi Uniunea Sovietică, sprijinite  bineînţeles de Germania şi Italia. De altfel, Ciano – ministrul de externe al Italiei, confirmă, între altele, ameninţarea sovietică, adică „dacă nu acceptaţi arbitrajul, ocupăm imediat Moldova până la crestele Carpaţilor”. Vestea primită a venit ca o lovitură  de trăsnet pentru diplomaţii români angrenaţi în aşa-zisele negocieri,  mai mult au fost avertizaţi  că pentru un răspuns  li se acordă doar câteva ore din ziua  de 29 august. Desigur, ei  răspund ultimatumului că nu au mandat să accepte cedări teritoriale  şi au cerut  un răgaz mult  mai mare  pentru informarea  regelui Carol al II-lea şi Guvernului României. Situaţia a devenit  din ce în ce mai tensionată, iar  presiunile Germaniei  şi Italiei devenind insuportabile şi cu urmări dramatice pentru poporul român, determină  Consiliul de Coroană  să accepte  prin  adoptarea unei hotărâri  în dimineaţa  zilei de 30 august  1940 „arbitrajul” germano-italian, şi pe care a comunicat-o  imediat telefonic la Viena.
Diktatul de la Viena a fost semnat în salonul de aur al Palatului Belvedere, practic  o ceremonie de faţadă, cu participarea  lui Ribbentrop, Ciano, Manoilescu şi Csaki, ministrul  ungar de externe plus  alte câteva personaje sau aşa-zişii experţi,  şi observatori în probleme  de negociere şi încheiere  de tratate  internaţionale. Aici, în momentul  când Manoilescu vede  pe harta ce i-a fost  pusă în faţă, chipul schilodit al României suferă un şoc puternic, i s-a făcut  rău şi a căzut  secerat  într-o stare de  leşin. Totul s-a petrecut fulgerător, iar ceremonia scurtă  şi prost regizată consfinţea  până la urmă  un act samavolnic  prin care se rupea  din trupul României şi se încorpora la Ungaria partea de Nord-Vest  a Transilvaniei, în suprafaţă de 43.492 mp, cu peste 2.600.000 locuitori, din care peste 50% români, diferenţa fiind completată  de maghiari, germani, şi evrei. Chiar şi în aceste condiţii, partea română  condiţionează semnarea Diktatului de la Viena  din 30 august 1940 de garantarea apărării frontierelor  României  care au mai rămas după aceste cedări teritoriale. Drept urmare, delegaţia noastră  primeşte  garanţiile Germaniei  şi Italiei, prin două acte  oficiale semnate de miniştrii de externe  ai celor  două mari puteri.
Evident  că, pe bună dreptate, dincolo de conjunctura defavorabilă,  răspunzător  pentru pierderile teritoriale  ale României a fost  în primul rând regele  Carol al II-lea  şi regimul  său dictatorial. Or, tristele evenimente  legate de dezmembrarea  României  au creat în ţară o stare de nemulţumire şi revoltă generală, iar  în acel moment, intră pe scena istoriei generalul Ion Antonescu, care a făcut tot ce i-a stat în putere, inclusiv pe calea  militară, pentru  readucerea  teritoriilor înstrăinate la trupul ţării – mamă. Pentru o bună perioadă  de timp, s-a bucurat  de o autoritate deosebită  şi de încrederea armatei, chiar şi de respectul lui Hitler, în vreme ce liderii partidelor istorice Dinu Brătianu şi Iuliu Maniu i-au acordat  tacit  girul  cu puteri depline  pentru reîntregirea  neamului. În ce-l priveşte pe regele Carol al II-lea, acesta continuă să se agaţe cu disperare de tron până în ultima clipă,  având în plan chiar asasinarea lui Ion Antonescu. În cele din urmă el a fost nevoit să-l numească pe Antonescu în funcţie de preşedinte  al Consiliului de Miniştri la 4 septembrie 1940,  iar în dimineaţa  zilei de 6 septembrie  cedează tronul, abdicând în favoarea  fiului său, Mihai. Între altele, ca un amănunt, când regele a făcut apel la comandantul diviziei de gardă D. Coroamă, cerându-i eliminarea fizică a  premierului incomod, generalul refuză  a fi părtaş la crimă, replicându-i lui Carol  că „armata, care a lăsat  să fie cotropit  teritoriul nostru fără a trage un foc, refuză să tragă asupra  generalului Antonescu”.
Şi astfel, părăsit  chiar şi de sfetnicii  săi cei mai apropiaţi, cu atât mai mult de către instituţiile  de decizie  ale statului român, regele Carol al II-lea este nevoit  să părăsească ţara  la 7 septembrie 1940, însoţit  doar de Elena Lupescu şi Ernest Urdăreanu. Pleacă  cu un tren special încărcat cu foarte multe obiecte de mare valoare din patrimoniul Coroanei, dar şi cu importante resurse  de venit, ieşind din ţară de la Timişoara la frontiera cu Iugoslavia. Aici are  şi surpriza  neplăcută a unui atac asupra trenului  regal  cu focuri de armă de către  un grup de legionari îmbarcaţi pe o locomotivă din apropiere. Ulterior, avea să se stabilească în Portugalia, alături de Elena Lupescu, iar la 3 aprilie 1953 la vârsta de 60 de ani, se stinge din viaţă în urma unui atac de cord.  Lasă în urmă imaginea  unui monarh aventurier şi contestat  de popor, mai cu seamă pentru că a preluat o Românie dodoloaţă de la Întregitorul Ferdinand şi vrednica şi sclipitoarea regină Maria, abandonând-o apoi atât de urât ciopârţită  şi împinsă de vrăjmaşii din afară pe marginea dezastrului fiinţei naţionale.
Avea să fie nevoie  de multe, multe alte sacrificii  pentru reîntregirea  neamului românesc, fie şi parţială (vezi cazul Basarabiei, Bucovinei de Nord şi Dobrogei de Sud) consfinţită  de drept prin tratatele internaţionale încheiate imediat după terminarea celui de-al doilea război mondial.
Dar iată că acum, din păcate, România se confruntă din nou cu un uriaş val de acţiuni revizioniste, vădit antiromâneşti atât înăuntru cât şi în afară, ceea ce ar trebui să dea mult  de gândit  celor ce sunt mandataţi să răspundă  astăzi  de destinele şi viitorul României. Numai, se pare că dincolo de indolenţă şi incompetenţă sunt  la mijloc şi interese  obscure  prinse în jocurile de putere de către cozile de topor  şi trădătorii  de neam ce ameninţă printr-un  real pericol suveranitatea  naţională şi integritatea teritorială a României.
Vasile Irod

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here