Ori asociaţie, ori debranşaţi! – Jumătate dintre locatarii din Turceni, fără apă la robinete

156

P5041274Stau de trei zile fără apă la robinete. Li se întâmplă la jumătate dintre locatarii oraşului Turceni care au refuzat să se înscrie în unica asociaţie de proprietari ce a pus stăpânire pe localitate. Oamenii refuză să îşi achite datoriile la asociaţia pe care o consideră dubioasă şi au tăbărât cu plângeri pe la organele de anchetă, mai ales că li s-a refuzat dreptul de a achita banii direct la societatea care le furnizează apa.

Autorităţile locale le pun practic oamenilor sula în coaste pentru a se înscrie în asociaţia problemă, deoarece nu există nicio altă alternativă de a se constitui într-o alta similară. Reprezentanţii Prefecturii Gorj promit însă că se vor implica direct în rezolvarea doleanţei localnicilor din Turceni, prefectul Liviu Andrei promiţând o discuţie astăzi cu autorităţile locale.

Paradoxal deşi în oraşul Turceni există 1400 de apartamente în localitate a luat fiinţă o singură asociaţie de proprietari. Aceasta s-a înfiinţat în 2009, existând voci care ar da vina pe o implicare mai mare şi un interes la fel al autorităţilor locale, în realizarea acesteia. Se discută despre lucrări cu bani publici care nu se puteau contracta direct, dar lucrurile se schimbau în momentul în care se discuta cu asociaţia de proprietari. Şi astfel, cu interes sau fără interes, în urmă cu trei ani s-a realizat această asociaţie la care au aderat nici un sfert dintre locatarii blocurilor din Turceni. ,,Au realizat nişte tabele pe care au pus oamenii să semneze cum că s-ar efectua lucrări de zugrăvire a scărilor din bloc. Oamenii creduli au semnat, iar pe baza acestor tabele de semnături s-a realizat asociaţia, fără ca oamenii să ştie acest lucru”, susţine Polina Tipsie, locatar al unuia dintre blocurile în cauză. ,,Eu nici măcar nu am semnat, mi-au falsificat semnătura iar după un timp m-am trezit membru în asociaţie. Evident că am contestat acest lucru şi am făcut o plângere în acest sens la Inspectoratul General al Poliţiei”, declară, revoltată, femeia.

Non-stop probleme

Polina Tipsie nu este însă singura aflată în această situaţie, mai ales că de luni oamenilor, nemembrii în asociaţie, li s-a oprit apa la robinete, autorităţile realizând o investiţie la reţeaua de distribuţie, pe baza căreia cei branşaţi la ea nu vor mai avea apă la program, ci non-stop. De investiţie nu pot însă beneficia cei care nu sunt membrii ai asociaţiei şi cei care au datorii la aceasta. ,,Ne obligă să facem parte din asociaţie deşi noi nu vrem. Eu m-am dus să achit banii la serviciul de apă al oraşului, ce aparţine de primărie, şi nu vor să îmi ia banii. Mă trimit la asociaţie”, spune, supărată, femeia. Cert este că nu există scări de bloc în Turceni unde toată lumea să fi acceptat în totalitate să se înscrie în asociaţie. Cu toate acestea dacă jumătate plus unu dintre locatari au semnat să facă parte din această formă de organizare, la restul nu li s-au oferit alternative.

Asociaţia sau apa, asta-i întrebarea

Directorul serviciului public de apă, Nicu Para, susţine că într-adevăr oamenii nu pot achita apa decât la asociaţie, iar cine nu face parte din aceasta nu are alternative. ,,Restul se pot constitui într-o asociaţie nouă dar, în niciun caz cei rămaşi dintr-o scară în care jumătate plus unul sunt la cea veche”, declară Para, dând dreptate practic oamenilor care sunt obligaţi să accepte singura asociaţie din oraş. ,,Din păcate nu putem să luăm banii oamenilor, noi lucrăm numai cu asociaţiile, adică numai cu cea existentă”, explică, în continuare Para, care susţine că singura facilitate făcută oamenilor a fost cea prin care datornicii au putut să îşi achite eşalonat debitele la apă.

Unde e democraţia?!

Situaţia de la Turceni este mai mult decât complicată, asta deoarece autorităţile complică, practic, şi mai mult lucrurile. Nu există alternative pentru realizarea altei asociaţii, nu se doreşte nimic schimbat la cea veche, şi nici nu se caută înţelegere pentru a le da posibilitate oamenilor să îşi achite singuri apa sau gunoiul menajer. Oamenii chiar reclamă o situaţie fără precedent în care însuşi preşedintele asociaţiei, Victor Sârbu, s-a debranşat în martie 2009 de la toate utilităţile, neplătindu-şi la rândul său datoriile la serviciul public, datorie care ajunse-se la aproximativ 39 de milioane de lei vechi, acum trei ani de zile. Astfel oamenilor li se impune să meargă pe mâna unui preşedinte considerat drept rău-exemplu pentru locatari, care în prezent nu plăteşte niciun fel de utilităţi deoarece este mai mare peste asociaţie.

Prefectul intervine

Liviu Andrei promite în schimb să facă lumină în situaţia apărută la Turceni, locatarii nemulţumiţi anunţând deja că îi vor adresa, în aceste zile, plângerile lor în scris.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here