Opinii necenzurate – Dragă ANI, eşti o curvă ?!

376

foto predo 2Îţi scriu a doua scrisoare, deşi m-ai dezamăgit. Nu numai pe mine, umil poporean. Dar nici Coana Europa nu-i mulţumită.

Mi se pare că Uniunea Europeană o văzuse pe ANI – prescurtarea de la Agenţia Naţională de Integritate – şi o gândise, europeneşte, numai bună să taie elanul politicienilor care şi-au clădit averi nu tocmai cuşere, dar impresionante, pe seama traficului de influenţă.

Răposata lege a ilicitului era dură şi, uneori, dreaptă. Tu ai rămas o palidă pupilă. Creaţie a unor senatori-profitori. Cândva, deplângeam răpunerea ta, chiar terfelirea, de către deputăţeii Robertei Anastase.

Nici supărarea preşedintelui ţării şi retrimiterea ta, dragă ANI, la Senatul României nu te-a salvat de neputinţă. De salvat, s-au salvat tot ei. Senatorii. În frunte cu avocatul Diavolului, Gyorgy Frunda.

Unul ce fusese luat la puricat, în urmă cu două luni şi jumătate, pentru conturile lui multe şi grase, precum şi prea multele lui imobile.

Avocăţelul a pledat foarte bine. În propriul interes, după cum zice însuşi şeful ANI.

Pe mai departe, sistemul politic şi social din România va rămâne tot măcinat de corupţie. Aşa vrut-a Gyorgy Frunda, dimpreună cu Senatul şi puterea dependente de interesele UDMR.

De scăpat, vor scăpa nu doar Frunda, ci şi toţi aceia care-au scăpat şi până acum. Inclusiv pururi nevinovaţii Atilla Verestoly, Adriean Videanu ori Radu Berceanu. Dosarele de genul Spălarea banilor şi Stoparea evaziunii fiscale rămân înmormântate. Va trece peste ele, precum taica popa cu cădelniţa, dojana lui “Il cappo de tutti capi” din fruntea CSAT. Cam atât!

Învârtelile parlamentarilor şi îmburgheziţilor ultimilor 20 de ani rămân. Fără de ele nu ajungi demnitar şi nici n-ajungi precum Videanu sau, de ce nu, ex-viceprim-ministrul George Copos, client al DNA până la moarte, pe Coasta de Azur. Afacerile lor cu statul nu se face să fie deranjate de obraznica ANI. Dar tu, dragă ANI, eşti o dulce.

N-ai deranjat şi nu vei deranja pe nimeni. Afacerile cu statul nu se mai declară, firmele soţiilor rămân ascunse, ca şi tablourile de colecţie şi de familie, de bijuterii ce să mai vorbesc. Astea toate parcă nici n-ar exista!

Răutăcioşii ar spune că tu, dragă ANI, ai fost pusă pe butuci. Nu-i adevărat! Stai pe un şezlong şi te bronzezi după cum meriţi.

În fond, Gyorgy Frunda te iubeşte mult. Te-a vrut confidenţială. Nu numai anulată. Şi ce dacă nu mai ai atribuţii? Eu te rog să mă ierţi pentru îndrăzneala din titlu. În realitate, eşti o finuţă care m-ai trădat. Nu numai pe mine, ci întreg poporul român.

De supărat, se va supăra Coana Europa, adică UE, şi va comite un Raport de monitorizare în negru. Peste două săptămâni. Taman acum, în luna lui Cuptor.

Despre reformarea Justiţiei se glăsuieşte doar în campanii electorale. Dar astea au trecut. Poate de aia tace preşedintele Traian Băsescu. Pe el nu-l impresionează nici inundaţiile. Cum ar face-o demolarea ta, dragă ANI!

Ion Predoşanu

Frunda György, vegyél egy szünetet ! – Gyorgy Frunda, lasă-ne !

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România să îşi ia avocaţii pro-corupţie acasă.

Societatea civilă constată cu regret că unii membri marcanţi ai UDMR – şi în primul rând senatorul Gyorgy Frunda – s-au dovedit a fi în ultimii ani vârful de lance în distrugerea oricăror strategii şi instrumente de combatere a corupţiei în România. Lucrul s-a repetat săptămâna aceasta, la discutarea în Senat a Legii ANI: senatorul Frunda a fost cel care a propus cele mai retrograde amendamente şi care a castrat de fapt Agenţia, eliminând orice posibilitate practică de control a averii demnitarilor. De asemenea, modul în care senatorul Frunda a condus şedinţa Comisiei Juridice a fost unul extrem de arogant şi agresiv faţă de orice persoană care nu agrea punctul său de vedere şi nu a asigurat o prezentare echilibrată a situaţiei care să permită senatorilor prezenţi să ia o decizie în deplină cunoştinţă de cauză.

În condiţiile actuale de criză economică, considerăm că poziţia senatorului Frunda şi a tuturor celor care au votat alături de el în Comisie şi în plenul Senatului este jignitoare pentru restul populaţiei de la care se cer sacrificii, fără însă ca politicienii să îşi asume un minimum de transparenţă şi responsabilitate.

Facem apel la comunitatea maghiară să nu mai trimită în Parlament personaje de factura domnului Frunda şi să facă presiuni asupra UDMR pentru a reveni la poziţiile progresiste şi reformatoare care au definit această formaţiune în anii ’90.

Societatea Academică din România

Freedom House România

Institutul pentru Politici Publice

Centrul Român de Politici Europene

Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei

Grupul pentru Dialog Social

Centru pentru Jurnalism Independent

Societatea Timişoara

Academia de Advocacy (tbc)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here