Obiceiuri de nuntă din Gorj, prezentate în Bulgaria

577

Membrii Ansamblului de Datini şi Obiceiuri “Roua” din Cloşani şi ai Ansamblului “Maria Lătăreţu” au dus obiceiurile de nuntă ale gorjenilor în Bulgaria.

La sfârşitul săptămânii trecute, o delegaţie a Şcolii Populare de Artă Târgu-Jiu s-a deplasat în Bulgaria, pentru a participa la Festivalul Balcanic de Folclor organizat de către Complexul Arhitectural şi Etnografic “Etar” de la Gabrovo. Delegaţia gorjeană, din care au făcut parte membri ai Ansamblului de Datini şi Obiceiuri “Roua” din Cloşani şi o parte a orchestrei Ansamblului “Maria Lătăreţu” al Şcolii Populare de Artă, a prezentat în cadrul festivalului o secvenţă din obiceiurile de nuntă specifice zonei de nord-vest a judeţului. “A fost un festival folcloric balcanic, la care au participat cinci ţări. Pe lângă ansamblul nostru, au fost formaţii artistice care au venit din Serbia, Macedonia, Turcia şi Bulgaria, care a participat cu două ansambluri. Tema acestui festival a fost nunta, ca unitate şi ca destin, iar noi am participat cu o secvenţă din obiceiurile de nuntă la gorjeni. Obiceiurile pe care le-am prezentat noi în cadrul acestui festival au fost obiceiurile ce se păstrează în zona de nord-vest a judeţului; sunt puţin mai diferite decât în restul judeţului pentru că noi avem influenţe din Mehedinţi, dar în mare măsură sunt aceleaşi obiceiuri pe care le întâlnim în satele gorjeneşti şi, de ce nu, în satele româneşti. A fost un festival frumos, un festival mare, un festival care ne-a onorat pe noi ca şi începători în acest drum şi a fost un festival care s-a încununat cu succes. Am avut succes cu ceea ce am prezentat noi pentru că, fără a ne lăuda, am fost foarte buni. Am fost însoţiţi de o delegaţie de la Ansamblul folcloric «Maria Lătăreţu», colegii mei instrumentişti, care ne-au sprijinit pentru că membrii Ansamblului «Roua» nu au putut să meargă toţi, am fost numai 12. Noi, fiind mai tinerei şi mai micuţi, am avut un sprijin din partea domnilor profesori de la Şcoala Populară de Artă şi atunci totul a mers bine, totul a fost frumos”, a declarat Carmen Sarcină, instructorul Ansamblului “Roua”.

O altă delegaţie din Gorj merge în week-end la Gabrovo
O altă delegaţie a Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, formată de această dată din meşteri populari, va merge la sfârşitul acestei săptămâni în Bulgaria, tot la Gabrovo, unde se va desfăşura un festival al meşterilor populari ce se desfăşura în acelaşi complex arhitectural. Din delegaţie vor face parte patru meşteri populari gorjeni: Dumitru Coneru, Filomela Tiştere, Lidia Vasile şi Maria Dinoiu.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here