O nouă şansă pentru tinerii gorjeni

220

Din luna martie intră în vigoare Legea 335/2013, care vine în favoarea absolvenţilor de învăţământ superior stagiari. Astfel, angajatorii care încheie contracte de stagiu, vor beneficia de înlesniri fiscale, scopul acestei măsuri fiind de a stimula angajarea proaspeţilor absolvenţi de facultate.

În conformitate cu prevederile Legii 335 din 10 decembrie 2013, angajatorii care încheie un contract de stagiu cu absolvenţii de învăţământ superior primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare. Suma lunară se acordă angajatorilor proporţional cu timpul efectiv lucrat de stagiar, legea reglementând, pentru absolvenţii de învăţământ superior, perioada de 6 luni de debut în profesie. “Scopul efectuării stagiului este de asigurare a tranziţiei absolvenţilor de învăţământ superior de la sistemul de educaţie la piaţa muncii, de a consolida competenţele şi abilităţile profesionale pentru adaptarea la cerinţele practice şi exigenţele locului de muncă şi pentru o mai rapidă integrare în muncă, precum şi de dobândire de experienţă şi vechime în muncă şi, după caz, în specialitate”, a declarat Romeo Chiriac, directorul executiv al AJOFM Gorj.

Tinerii, supravegheaţi şi coordonaţi de mentori
Perioada de stagiu se desfăşoară pe baza unui program de activităţi aprobat de angajator, la propunerea conducătorului compartimentului în care îşi desfăşoară activitatea stagiarul. Pe durata stagiului, tânărul va fi coordonat şi supravegheat de un mentor desemnat de angajator. Contractul de stagiu se încheie odată cu încheierea contractului individual de muncă, durata contractului de stagiu fiind de 6 luni, cu excepţia situaţiilor în care prin legi speciale este prevăzută o altă perioadă de stagiu. Legea 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior intră în vigoare la 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, respectiv în 12 martie 2014. Criteriile şi modul de acordare a finanţării din bugetul asigurărilor pentru şomaj se stabilesc prin normele metodologice pentru aplicarea Legii 335/2013.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here