O lună de succes pentru inspectorii de muncă gorjeni

145

itm 2Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a băgat frica în angajatorii care nu doreau să respecte legea. La doar o lună de la punerea în aplicare a Codului Muncii actualizat, sancţiunile aplicate au fost de ordinul sutelor de mii, iar contractele de muncă înregistrate de ordinul miilor.

George Romanescu, inspectorul şef al ITM Gorj a făcut public ieri un raport cu acţiunile întreprinse de comisari pentru combaterea şi depistarea muncii la negru. Astfel, în intervalul 2 – 31 mai au fost efectuate un număr de 198 de controale la agenţii economici din judeţul Gorj pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. În urma acţiunilor de control, 43 de angajatori au fost depistaţi că utilizau munca la negru, având 84 de persoane fără forme legale, dintre care 25 de femei. „Societăţile sancţionate aveau ca domenii de activitate exploatarea forestieră, comerţul, construcţiile, jocurile de noroc, zootehnia, confecţiile textile. Au fost aplicate 39 de sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale în valoare de 540.000 de lei. La trei dintre angajatorii controlaţi, au fost depistate la muncă fără carte de muncă mai mult de cinci persoane astfel că s-a trecut la cercetarea penală, urmând ca angajatorii să primească amendă contravenţională sau închisoare de la unu până la doi ani”, a declarat George Romanescu. De asemenea, un angajator care desfăşura activitate cu minori este cercetat penal pentru nerespectarea reglementărilor privind încadrarea în muncă a minorilor cu nerespectarea condiţiilor legale de vârstă. Angajatorul cu pricina, Ion Cureanu, riscă să stea după gratii între unu şi trei ani de zile. Şeful ITM Gorj a mai spus că verificările au avut caracter inopinat, şi s-au desfăşurat atât în timpul zilei cât şi noaptea în funcţie de obiectul de activitate al societăţilor supuse controlului.

Controale şi pe SSM

În paralel cu controalele care au vizat munca la negru, inspectorii ITM au verificat o serie de societăţi pe domeniul Securitate şi Sănătate în Muncă (SSM). Controalele au făcut parte din Campania Naţională privind respectarea prevederilor legale în acest domeniu de către angajatorii care desfăşoară activităţi de transport marfă şi persoane. „Au fost verificaţi un număr de 31 de angajatori care desfăşurau activităţi de transporturi. În urma controalelor au fost constatate 61 de deficienţe pentru care s-au dispus măsuri de remediere. Cinci societăţi verificate au fost sancţionate, iar valoarea amenzilor a fost de 23.000 de lei”, a spus Simona Dumitraşcu, inspector şef adjunct pe SSM din cadrul ITM Gorj. Potrivit acesteia, prin neregulile depistate în urma verificării transportatorilor gorjeni, s-au numărat nesemnarea foii de parcurs, a stării tehnice a autovehiculului, trusele sanitare ale maşinilor erau expirate şi nu erau dotate cu stingătoare de incendii.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here