Numărul şomerilor gorjeni, în creştere

146

ajofm declaratii drepturi autor (2)Peste 1000 de gorjeni şi-au pierdut locul de muncă în primele nouă luni ale acestui an, alte câteva sute urmând să îngroaşe rândurile şomerilor din luna decembrie. Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă pot alege între a urma cursuri de calificare şi recalificare profesională şi a găsi un loc de muncă în afara ţării, asta bineînţeles numai dacă îndeplinesc condiţiile cerute de angajatorii străini.

Potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, în prezent, la nivelul judeţului Gorj sunt înregistraţi 10993 de şomeri, dintre care 5152 sunt femei. De asemenea, 3984 sunt absolvenţi de studii medii sau superioare care nu au reuşit încă să-şi găsească un loc de muncă. Mai mult, după ce luna trecută au fost disponibilizate 54 de persoane, alţi patru agenţi economici au anunţat că vor face concedieri începând cu luna decembrie. Astfel, 482 de persoane îşi vor pierde locul de muncă, cei mai mulţi (456) fiind angajaţi ai Hidroconstrucţia.

6 cursuri de formare profesională

Gorjenii care vor să aibă o şansă în plus în găsirea unui loc de muncă pot urma cursurile de (re)calificare profesioanlă, organizate în fiecare lună de AJOFM Gorj. Astfel, în luna noiembrie, la nivel judeţean sunt organizate 6 cursuri de formare profesională: trei cursuri de lucrător în comerţ şi câte un curs de cofetar-patiser, croitor (confecţioner) îmbrăcăminte la comandă, respectiv ospătar. Persoanele îndreptăţite pot beneficia de servicii de formare profesională gratuite, o singură dată, pentru fiecare perioadă în care se află în căutarea unui loc de muncă. Datorită participării la aceste cursuri de formare profesională, de la începutul acestui an şi până în prezent, sute de gorjeni au fost încadraţi în câmpul muncii. Cei care beneficiază de indemnizaţie de şomaj sunt obligate sa participe la programele de formare profesională oferite şi organizate de către AJOFM Gorj.

Zeci de locuri de muncă în ţările europene

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, prin serviciul de ocupare Eures, oferă de asemenea, atât şomerilor gorjeni cât şi celor care doresc un job mai bun, o serie de locuri de muncă vacante în mai multe ţări din Europa. Astfel, în Danemarca se caută 25 de stagiari în ferme, solicitanţii trebuind să cunoască limba engleză. Dacă aveţi experienţă de cel puţin un an şi cunoaşteţi limba germană, vă puteţi angaja ca drujbist în Austria, unde sunt disponibile 7 astfel de posturi. Mai sunt oferite 5 posturi de inginer aeronave în Germania, 4 posturi de medic recuperare – medicină fizică şi medic neurolog, precum şi 5 posturi de asistent medical în Belgia. Cei care doresc să lucreze în Malta au de asemenea la dispoziţie 2 posturi: manager şi personal aşteptare în restaurant. Persoanele care doresc să aplice pentru unul din zecile locuri de muncă enumerate mai sus, trebuie să se adreseze consilierului Eures din cadrul AJOFM Gorj, din Târgu-Jiu.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here