Nu uitaţi de rovinietă!

355
rovinietaGuvernul intenţionează să depisteze, electronic, şoferii care nu achită taxa de circulaţie pe drumurile naţionale.
În ciuda zvonurilor, preţul rovinietei – dovadă plăţii taxei de circulaţie pe drumurile naţionale – nu va înregistra creşteri.

Pentru autoturisme sunt disponibile 3 tipuri de rovinietă: pe o durată de 7 zile, de 30 de zile sau de 12 luni, cu preţuri de 3 euro, de 7 euro şi, respectiv, de 28 de euro. Pentru un microbuz de călători însă, cu 23 de locuri, valoarea taxei de drum, valabilă pentru 12 luni, ajunge la 320 de euro. Cea mai scumpă rovinietă poate să ajungă şi la 1210 euro pe an, în cazul unui vehicul mai greu de 12 tone şi cu minimum 4 axe. În general, preţul acesteia este calculat în funcţie de tipul caroseriei, de masa vehiculului şi de numărul de locuri, crescând odată cu masa şi gabaritul. Însă o altă veste venită de la Ministerul Transporturilor le cam dă fiori proprietarilor de autovehicule. În primul trimestru al acestui an, Guvernul intenţionează să implementeze rovinieta electronică, despre care momentan nu se cunosc toate detaliile. În principal, aceasta implică un sistem nou de plată şi de verificare a plăţii taxei de drum, prin intermediul unui cip electronic. Sistemul prevede şi amplasarea unor camere video care vor scana cipurile rovinietelor pe principalele drumuri. Sistemul va funcţiona în paralel cu vechea rovinietă cu autocolant. „La plata rovinietei electronice, numărul maşinii va fi introdus într-o bază de date, iar prin intermediul unor camere instalate pe drumuri vor fi depistaţi cei care nu au achitat această taxă”, a declarat directorul general al CNADNR, Dorina Tiron. Sistemul informatic de emitere a rovinietei, de gestiune, monitorizare şi control necesită o investiţie de 38,45 milioane lei, plus TVA, la nivel naţional, aceasta fiind suportată din bugetul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here