NOTĂ – Un istoric bulgar, denigrator al românilor

1524

Nicolai Ivanov Todorov se împiedică în istoria României, debitând aberații privind etnogeneza civilizației de la Dunărea de Jos. E convins că „statul de la nord de Dunăre nu e (…) nimic altceva decât o creație artificială” și de aceea încearcă „demontarea falsei istorii mitologizante a românilor, care trâmbițează patetic despre întâietatea lor pe aceste meleaguri, despre veșnica legătură dintre pământ și stăpânitorii lui de astăzi, românii/dacii”, cum se exprima, în 2010 (Egreka-Bălgarskoto ovcearsko, Ceast I).
Pentru N.I. Todorov, românii n-ar avea o continuitate istorică a populației geto-dace pe teritoriul care îl ocupă astăzi, ci ar exista la nord de Dunăre abia din secolele XIII-XIV e.n., după o perioadă barbară, când Bulgaria (în 1018) ar fi intrat sub stăpânire bizantină, iar împărații de la Constantinopol ar fi populat teritoriul din nordul Dunării cu trupe militare și coloniști vlahi din Tesalia și italieni din Calabria (Grecia Mare) de religie ortodoxă, ”limba devenind italiano-vlahofonă”. Într-o astfel de „cunoaștere” a istoriei, bulgarii ar fi fost „stăpânii permanenți” ai civilizației de la Dunărea de Jos, păstorii lor și-au dus turmele din Balcani până în Carpați, în vremea „statului medieval bulgar”, prin „întinsa țară a bulgarilor”.
Țara Românească și Moldova ar fi fost provincii târzii ale românilor. În Transilvania, românii ar fi „o minoritate neînsemnată”, „Miorița”, balada identitară pentru români, ar fi o creație bulgară, iar câinele ciobănesc „așa–zis românesc” ar fi și el o …. creație bulgărească. Cu astfel de „istorie”, Todorov „a făcut-o de…oaie”. Gospodin din Silistra vrea să rămână, desigur, un istoric celebru cu ale lui „cărți științifice”,−intitulate „Sentimentul de teamă la bulgarul din Evul Mediu ”(2005), „Reprezentarea lumii de dincolo în mentalitatea bulgarului din Evul Mediu ”(2008) și „Egresca…”(2010).
„Istoricul” și „antropologul” Nicolai Ivanov Todorov din Silistra este pasionat, cum îi este firesc, se știe, de arme, de câini, de iaurt și de balade. Cine îl plătește pentru „istoria bulgară” de pe pământul civilizației de la Dunărea de Jos? Este de presupus! Prietenii bulgari?…
Prof. Ion Mocioi

4 COMENTARII

  1. Bulgarul are dreptate, comunistii au fabricat toata istoria romaniei si au umplut scolarii cu stiinte noi, daci-traci desi nu exista continuitate intre aceste popoare. Romanii din Ardeal sint putini si nu se identifica cu Bucuresteni sau alti romani din romania!!! Au mai bagat cu forta ceausescu neamuri de traista in tot Ardealul sa justifice folozofia lui ca el a creat Pamantul, dar numai naivii l-au crezut. Era usor de spus orice atunci ca nu se putea verifica, azi e alta poveste si romanii o sa mai primeasca din aceste lovituri sub centura ca mai sint cei care cauta si analizeaza datele existente despre istoria presupusa al romanilor. Am mai amintit ca Romania de azi NU este al romanilor, ei il folosesc doar si-l distrug pamantul pe care au gasit adapost. De unde au venit fiecare, e poveste mai lunga dar se poate identifica, insa nu sint descendentii nimanui, la caracter seamana cel mai mult cu neamuri indiene care au ocupat sudul europei numiti gypsy, zingaro, gitane, cigany, zigeuner, tigan ce mai. Acest neam n-a fost cioban niciodata, doar inselatori!!!
    Care poeme sa fi scris??? erau si sint si azi analfabeti, deci e loc de identificare si prins frauda din timp pana nu se raspandeste in lumea mare. Curios, desigur observa numai ardelenii ca romanii din Ardeal nu sint impotriva ungurilor si altori natiuni, doar cei din sud!!!

  2. Ion Mocioi citește fără sa citeze revista Lumea credintei, august 2016. Articolul apartine bulgaristului dr. Gh. Ciocioi, specialist în balada slava sud dunareana. Citarea sursei bulgare e din LC. Păcat.

  3. Zii bulgar cu capul mare si trage apa.Uite asa latra cateii mici (unguri,bulgari).Si ei stiu ca sint niste catei dar isi fac curaj sa latre.Cum spunea Mihail Dionis mai sus(respect)Nikolai Ivanov Todorov asta este sigur un Napoleon sau un Cezar de la spitalu de nebuni.

  4. Alta marioneta controlata de sionisti ca sa ne saboteze neamul. Ne iau astia prin invaluire. Ungurii cu meteahna lor pentru subiectul asta de cand s-au pus in Campia Panoniei si acuma vin si bulgarii cu manevre si misculatii. Asteptam cu nerabdare si sarbii si ucrainienii sa sara pe noi, ca restul sunt deja in tara cu armament, tancuri, spioni, tampenii, tot ce trebuie ca sa ne simtim sub ocupatie ca tot omul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here