17 proaspăt angajați ai Spitalului Județean de Urgență(SJU) Târgu-Jiu au dat, recent, concursuri pentru promovări în funcții, care le aduce un plus la salariile, oricum majorate consistent de scurt timp. Printre promovați se află unul dintre juriștii spitalului, un registrator, două asistente, un referent, șapte infirmieri, o dactilografă și patru muncitori. Directorul economic al spitalului, Gigel Capotă, susține că promovările sunt conform legii și nu reprezintă un efort financiar prea mare pentru unitatea medicală. Mai mult, pentru a evita supozițiile legate de aceste concursuri, Capotă subliniază că nu are niciun fel de “merit” în promovările respectivilor angajați.
Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu a organizat pe 19 martie un concurs de promovare în funcții pentru 17 salariați, de puțin timp angajați în unitatea medicală. Printre cei promovați se află și persoane despre care mass-media locală a relatat, cu ceva timp în urmă, că ar fi pilele unora dintre cei aflați în conducerea spitalului, plângeri legate de felul cum s-au angajat registratorii medicali ajungând chiar în fața procurorilor gorjeni.
Note maxime și o virgulă…
Afișarea rezultatelor la concursurile suținute de cei 17, arată că respectivii au fost extrem de bine pregătiți, punctajele necoborând sub 90, existând numeroși candidați care au luat chiar 100 de puncte. Este cazul juristului Cornescu Nelu-Florin, care a fost promovat din consilier juridic clasa I în consilier juridic clasa IA, a unuia dintre infirmierii debutanți de la Psihiatrie și a patru dintre muncitori. Restul candidaților au obținut 90 de puncte, mai puțin Petrescu Roxana Izabela, asistentă angajată anul trecut ca debutantă în Secția ATI, care a luat admis cu virgulă, adică 98,33 de puncte.
Întrebat dacă spitalul va resimți și aceste promovări, cadrelor medicale crescându-le chenzinele consistent din februarie, directorul Financiar-Contabil al SJU, Gigel Capotă, a negat asta. Directorul a susținut că majorările, în urma promovărilor, sunt de doar câteva sute de lei, ele fiind făcute conform legii, lunar o parte din personal urmând să promoveze concursuri similare care le aduc un plus la salarii.
Risc profesional
Întrebat dacă el personal ori conducerea spitalului are vreun aport în aceste promovări, știute fiind scandalurile trecute cu angajările din unitatea medicală, Capotă a negat a doua oară, menționând că persoanele din comisiile de concurs au notat candidații, promovările fiind decise de cei de la Resurse Umane, în funcție de tipurile postului și vechimea ocupării acestora de către candidați. Mai mult, Capotă a subliniat că nu îi cunoaște pe cei promovați, în ciuda faptului că au existat comentarii în spațiul public legate de faptul că una dintre promovate a fost ajutată de către acesta la angajare, pe motivul unei presupuse legături de rudenie.
Directorul susține că nimeni din conducerea spitalului nu ar face astfel de greșeli, nicio persoană cu un trecut profesional în spate nu și-ar risca locul de muncă pentru angajări ori promovări.
Concurs controversat
În luna februarie, în cadrul SJU Târgu-Jiu s-a mai organizat un concurs pentru un post de asistent medical debutant la Secția Balneologie, Medicină Fizică și Recuperare. La concurs s-au înscris 25 de persoane, dar a promovat doar una, deși la scris a luat 70 de puncte, mai puțin cu 15 decât o alta care a obținut 85. Cele două au fost departajate la proba de interviu. Concursul a fost unul care a stârnit discuții printre candidate, asta deoarece femeia aflată pe locul al doilea, care a luat cea mai bună notă la scris, dar doar 20 de puncte la interviu, a făcut contestație, iar aceasta i-a fost respinsă de către managerul Tiberiu Tătaru.
Anamaria Stoica
Intrebarea se pune: un mascul aflat sub influenta unor hormoni nebunatici si-ar risca postul sa promoveze o femeie? E doar un zvon de prin spital, probabil neadevarat.