Ninel Potârcă se pregăteşte de parlamentare

392

Fostul candidat la preşedinţie, Ninel Potârcă, nu a renunţat la politică iar acum dorinţa sa este de a băga în Parlament rromi-candidaţi la alegerile parlamentare din toamnă. Din acest motiv dar nu numai, Potârcă a parafat un protocol, la începutul acestei săptămâni, cu încă doi colegi care conduc organizaţii reprezentantive a rromilor, formând Coaliţia Comunităţilor de Rromi din România (CCRR).

Trei dintre principalii lideri ai tuturor neamurilor de rromi, căldărari, spoitori, ursari, corbeni, gabori, organizaţii reprezentative ale romilor, intelectuali şi oameni de afaceri rromi s-au unit în Coaliţia Comunităţilor de Rromi din România, care se doreşte o alternativă a rromilor tradiţionali de reprezentare pe plan social şi politic. Iniţiatorii CCRR – Florin Motoi, preşedintele Uniunii Naţionale a Comunităţilor de Rromi, Florin Cioabă, preşedintele Centrului Creştin al Rromilor, şi Ninel Potârcă, preşedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Rromi din România – au semnat luni protocolul de parteneriat privind strategia Coaliţiei. Coaliţia proaspăt înfiinţată are obiective politice, sociale şi economice, una dintre ideile pe care doreşte să le promoveze aceasta fiind stabilirea unei comunicări mai bune între toate comunităţile de rromi.

Potârcă şi o candidatură la parlamentare?!
Gorjeanul Ninel Potârcă, preşedintele Patronatului Oamenilor de Afaceri Rromi din România, a declarat că unul dintre scopurile Coaliţiei este obţinerea dreptului de a avea reprezentanţi în Parlament. “Vrem să lansăm oameni pregătiţi pentru alegerile din toamnă. Avem nevoie şi vom transmite cel puţin cinci persoane care să fie la nivel naţional în Parlamentul României”, a afirmat Ninel Potârcă.
Potârcă a mai reputat însă un eşec la alegerile prezidenţiale obţinând 0,21% în primul tur de scutin. Pentru al doilea a declarat că şi-a dat voturile lui Traian Băsescu.

Coaliţie electorală
Tot spre un trend electoral a dat-o şi partenerul lui Potârcă, Florin Motoi. “După mai bine de două decenii de la instaurarea democraţiei în România a venit vremea să democratizăm şi zona politică rromă, care în prezent este monopolizată de o singură organizaţie etnică. Vrem să oferim o alternativă de vot viabilă electoratului rrom şi să creştem reprezentarea politică a rromilor în rândul autorităţilor publice alese la nivel local, judeţean şi naţional”, a declarat Motoi.
Preşedintele Centrului Creştin al Rromilor, Florin Cioabă, a spus însă că oamenii care reprezintă politic comunitatea rromă “nu au nicio legătură” cu aceasta, ei necunoscând, de altfel, limba rromani. Cioabă a precizat că în Coaliţie au venit intelectuali rromi care îşi doresc să lucreze alături de responsabilii Coaliţiei în încercarea de a schimba “ceva în această comunitate”.
Florin Motoi a susţinut că deşi se intenţionează lansarea de candidaturi, există totuşi Legea 35, care prevede că nicio organizaţie în afară de Partida Rromilor să nu candideze la alegerile parlamentare. “Din punctul nostru de vedere, este o problemă foarte gravă, care monopolizează politica rromă. Noi, pentru a ne putea pune un reprezentant, ar trebui să obţinem un statut de utilitate publică. Condiţiile de obţinere a acestui statut sunt foarte restrictive. Aşteptăm din partea Guvernului un răspuns, sper să-l obţinem, iar dacă nu-l vom obţine, atunci suntem obligaţi la rândul nostru să luăm măsuri, inclusiv prin mitinguri în faţa Guvernului. Este nevoie de schimbarea politicului rrom”, a spus Florin Motoi. În platforma-program a CCRR sunt 45 de puncte printre care: creşterea participării şi reprezentării politice a rromilor la nivel naţional, restructurarea şi transformarea Agenţiei Naţionale pentru Rromi în minister, reorganizarea Birourilor Judeţene pentru Rromi în sensul angajării a trei experţi rromi cu atribuţii sectoriale, calificarea şi reconversia profesională gratuită a 10.000 de rromi, construirea a 2.000 de locuinţe sociale pentru rromi defavorizaţi, absorbţia a cel puţin 100 de milioane de euro pentru proiecte adresate rromilor din programarea financiară 2013-2020, punerea în legalitate a 2.000 de locuinţe ale rromilor care nu deţin acte de proprietate pe imobile sau terenuri sau înfiinţarea Muzeului “Rromanipen” al culturii şi civilizaţiei rromilor.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here