Nici un gorjean nu mai crește porci rasa Mangalița!

2078

Ministerul Agriculturii a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că în ultima ședință de Guvern a fost adoptat programul de susținere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, valoarea totală a finanțărilor ajungând la un milion de lei. Suma nu e deloc una mică, dar, din nefericire, nici un leu nu va ajunge în Gorj pentru că nu are cine să acceseze proiectul respectiv. Creșterea acestor rase autohtone de porci este una destul de complicată la nivel de județ, singurul gorjean cunoscut pentru pasiunea sa de a dezvolta o mică fermă cu Mangalița fiind fostul primar de la Samarinești, Marian Ardeiu. Acesta spune că a încercat în anii anteriori să obțină subvenția respectivă și să dezvolte o fermă, dar și-a dat seama că trebuie să renunțe la un astfel de proiect. Fostul edil spune că acum mai are două scroafe în gospodăria sa, dar nici prin cap nu îi mai trece să dezvolte afacerea sau să acceseze finanțarea. „Se pun tot felul de condiții pe care noi nu avem cum să le îndeplinim pentru că nu suntem ferme mari. În Gorj am fost doar două persoane, dar vă spun că nu ne mai interesează așa ceva pentru că ne-am dat seama că ne luptăm cu morile de vânt. Se dau bani doar dacă ai dovadă că e rasă atestată, se cer documente în condițiile în care noi de ani de zile am crescut aceste animale, dar fără hârtii. Certificatele astea poate le au cei care au ferme mari, sunt mari jucători pe piață. Noi de asta am și decis să ne retragem pentru că ne-am dat seama că nu avem nicio șansă. Cei de la minister parcă fac legile astea numai pentru unii”, declară fostul primar.
„Astfel, se are în vedere acordarea unui sprijin de 1.200 de lei/cap scroafă/an, cu condiția comercializării a minimum patru purcei/cap de scroafă/an la o greutate de minimum opt kg/cap, cu obligativitatea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate prevăzute în proiect. Schema de ajutor de minimis se aplică crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, respectiv:
a) producătorilor agricoli PFA, II și IF; b) producătorilor agricoli persoane juridice. Conform datelor de la Agenția Națională pentru Zootehnie, la această dată sunt înscrise în  Registrul Genealogic un număr de 1030 capete scroafe din rasele Bazna și Mangalița, dintre care 316 capete scroafe sunt deținute de persoane juridice, II, IF, PFA, iar un număr de 714 capete scroafe sunt deținute de persoane fizice care își pot schimba forma de organizare și pot deveni eligibile. Odată cu intrarea în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă HG nr. 9/2018 privind aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc”, precum și art. II din Hotărârea Guvernului nr. 519/2018 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 9/2018”, a informat Ministerul Agriculturii printr-un comunicat de presă.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

  1. Domnu Ionescu sunteti dezinformat!
    O microferma de mangalita put a are tata la Turcinesti;De ce scrieti informatii eronate într-un cotidian asa prestigios ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here