Ne spun specialiștii – Angajaţii fostelor Termoservuri, în pericol?

1052

ciurelReporter: Aţi făcut afirmaţii dure cu privire la fostele termoservuri. Aţi afirmat că angajaţii lor sunt plătiţi şi stau degeaba.

Laurenţiu Ciurel: Am afirmat că asta este intenţia actualilor conducători, pe cale de a se materializa în aceste săptămâni. Această formă de internalizare, prin absorbţie, şi transformarea lor în direcţii, îi expune cel mai tare pe cca. 300 de angajaţi ai acestora. Dacă situaţia la Complexuri nu se stabilizează rapid, şi aşa cum arată cifrele, căderea continuă, aceşti 300 de oameni vor trebui în curând să plece.
R.: Aveţi dovezi în acest sens? Pe ce vă bazaţi afirmaţiile?
L.C.: În data de 14.11.2009, actualul preşedinte al C.A. Rovinari, Marcel Hoară, a cărui meserie este geograf – antropolog, a cerut o analiză a situaţiei dezastruoase a Complexului. După ce şi-au dat cu părerea toţi, au identificat vinovaţii: partea de reparaţii, fostul Termoserv. S-a luat în discuţie în acest C.A. concedierea a 202 angajaţi ai fostului Termoserv, datorită gradului redus de încărcare în activitatea lor. Gândiţi-vă că după 6 decembrie nu vor mai fi alegeri timp de 3 ani de zile. Se va tăia în carne vie, în cazul în care dreapta va conduce România. Oamenii ăştia sunt deja condamnaţi.
R.:Dar poate că aşa este, dacă nu au încărcare, cum pot fi plătiţi?
L.C.: Nu este vorba despre asta. Termoservul este absolut vital pentru termocentrale. Probabil este cea mai specializată forţă de muncă din ţară, cea mai calificată, pe anumite domenii. Problema este că ei, aşa cum erau, încurcau. Începuseră să ia prea multe lucrări. În anii în care am condus Complexul Rovinari, Termoservul a fost pe profit, s-au dotat mai mult ca în toţi anii anteriori, au făcut angajări. Actualul director comercial de la Complex, a fost angajat în 2007, pe la coloana auto parcă, de către Termoserv, cu acordul meu, la rugămintea unui prieten din PDL, şi alţii şi alţii… Pentru că se putea, lucrurile mergeau foarte bine. Astăzi, lucrări tradiţionale pe care le aveau Termoservurile, sunt vândute la firme mai „prietenoase”. Vedeţi cine face lucrări de demolare la grupul nr. 6 de la Turceni. O să găsiţi firma Alfa – Construct a lui Izvoranu, care ştim cu toţii pe cine finanţează. Şi exemplele pot continua.
R.: Deci, sunteţi adeptul fostei forme de organizare.
L.C.: Nici pomeneală. Internalizarea trebuia făcută fără discuţie. Însă sub altă formă, sub formă de filială sau sucursală, cu acţionariat 100% al Complexelor Energetice, cu acelaşi contract colectiv de muncă, cu aceleaşi drepturi salariale şi venituri ca şi angajaţii complexurilor. Repet, singurul motiv pentru care s-a preferat absorbţia a fost pur electoral, punându-i după aceea pe foştii salariaţi în mare dificultate.
Vedeţi dumneavoastră, este posibil ca, pentru perioade îndelungate de timp, la complexuri să funcţioneze toate grupurile pentru 2-3 săptămâni. Atunci, reparatorii intră într-un gol de lucru. Blocurile funcţionează timp îndelungat şi datorită lor, dar Hoară n-are de unde să ştie, el vede doar că n-au încărcare şi trebuie concediaţi.
R.:De ce ar fi mai bune formele de organizare pe care le propuneţi decât cele actuale?
L.C.: Am lucrat mai mulţi ani în străinătate. Eram plătit cu 25 de dolari pe oră. Firma care m-a angajat primea însă 125 de dolari pe oră pentru munca mea. Astfel, eu scoteam şi salariile a încă 3-4 oameni, aşa zişii indirect-productivi. La fel şi aici, într-o formă de organizare gen filială sau sucursală, cei mai calificaţi, de exemplu turbiniştii, rotativiştii, sudorii, pot negocia tarife orare care să acopere şi salariile acelora care nu au încărcare mare. Ar fi un tot unitar. Altfel, oameni ca Hoară, Manţog, îi vor concedia fără să clipească pe cei din urmă, iar lucrările acestora vor trece la „Cireşica SRL”. Termoservul, firmă de stat, avea un singur mare dezavantaj pentru ei, nu plătea comisioane. Dădeau la sfârşitul anului un pix şi o agendă.
R.:Dar sindicatele nu reacţionează la concedieri.
L.C.: Cei mai mulţi dintre liderii mari de sindicat sunt patroni de firme care lucrează în zona minerit – energie. Ei au scăpat de un concurent. I-au minţit pe oameni că le securizează locurile de muncă, făcând propagandă pentru PDL. Dar după 6 decembrie, dacă Manţog şi Hoară ar rămâne stăpânii Gorjului, angajaţii fostului Termoserv vor fi găsiţi vinovaţi de toate relele pământului, şi vor fi concediaţi.
Ştiţi că în energie este nevoie de finanţări. Nici o bancă nu va da bani unei companii aproape de colaps, cu o asemenea schemă de personal. Vor cere restructurare, iar cei mai expuşi sunt reparatorii. Peste tot în lume e la fel. Chiar pe vremea lui Ceauşescu, la termocentrale activităţile s-au separat. În 1985 s-a creat „Antrepriza de Revizii şi Reparaţii”, o formă de organizare infinit mai bună decât cea actuală. Ne-am întors în 1984. Pe vremea aceea însă, Hoară era elev şi Manţog fotbalist. N-au de unde să ştie. Oamenii din energie însă ştiu.
R.:Ce le transmiteţi foştilor angajaţi din Termoserv?
L.C. Să aibă încredere în ce le spun. Nu i-am minţit niciodată, am lucrat 20 de ani în mijlocul lor, m-am bucurat şi am suferit cu ei. Să se gândească la faptul că e vorba de cuvântul meu contra cuvântului lui Manţog. Iar duminică să vină la vot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here