Munceau la negru la asociaţiile de proprietari din Târgu-Jiu

272

Echipele Serviciului Control Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au efectuat, săptămâna trecută, 22 de controale, din care 20 pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.

Din nefericire, acest fenomen nu a fost încă eradicat la nivelul judeţului nostru, cel mai recent caz fiind depistat la asociaţiile de proprietari din municipiul Târgu-Jiu.
„A fost depistat 1 angajator – asociaţii de proprietari din Târgu-Jiu – care presta activitate cu șase persoane fără forme legale de angajare, din care cinci femei. Documentele întocmite au fost transmise spre cercetare instituţiilor abilitate (Parchet), existând presupunerea săvârşirii de către acest angajator a infracţiunii prevăzute şi sancţionate de art. 264, alin. 3 din Legea 53/2003, cu modificările şi completările ulterioare (Codul Muncii). Au fost aplicate în total zece sancţiuni contravenţionale la șapte angajatori, în valoare de 21. 000 de lei. Sancţiunile contravenţionale au fost aplicate pentru: nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal; nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor; neîndeplinirea de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta”, se arată într-un comunicat transmis de conducerea ITM Gorj.
Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au efectuat în săptămâna anterioară 25 de controale pentru verificarea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost depistate 27 neconformităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în cuantum de 21.000 de lei. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruire necorespunzătoare a personalului, lipsa instrucţiunilor proprii de la locurile de muncă, neevaluarea tuturor riscurilor existente, nesemnalizarea echipamentelor electrice, nepurtarea de către lucrători a echipamentul individual de protecţie (EIP), nefinalizarea controlului medical periodic, nesemnalizarea echipamentului destinate prevenirii şi stingerii incendiilor, truse medicale incomplete.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here