Munca la negru şi sancţiunile, în scădere în 2012 faţă de 2011

357

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj au realizat un bilanţ al activităţii realizate de către inspectorii de muncă pe parcursul celor zece luni ale anului 2012.

Potrivit acestui bilanţ, reiese că în primele 10 luni ale anului 2012 inspectorii de muncă din cadrul ITM Gorj, Serviciul Control Relaţii de Muncă au efectuat un număr de 1349 controale, dintre care 1340 controale au avut ca şi obiectiv principal identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.

Domenii, verificate de inspectori
S-au desfăşurat campanii de verificare a modului în care se respectă prevederile legale pentru lucrătorii care-şi desfăşoară activitatea în următoarele domenii de activitate : staţiuni montane, panificaţie, silvicultură, construcţii, protecţie şi gardă, comerţ, confecţii textile, restaurante, precum şi pentru salariaţii care îşi desfăşoară activitatea la temperaturi extreme pe timp de iarnă sau vară, transmise de Inspecţia Muncii, precum şi a Campaniei “O zi pe săptămână” desfăşurată în vederea identificării şi combaterii cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.
Conform planului comun de acţiune privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate încheiat la nivel local, inspectorii de muncă din cadrul ITM Gorj au avut sprijinul poliţiştilor din cadrul IPJ Gorj şi jandarmilor din cadrul IJJ Gorj .
Acţiunile de control au avut un caracter inopinat şi s-au desfăşurat atât în timpul zilei cât şi în timpul nopţii, în intervalul orar 22 – 04 în funcţie de obiectul de activitate al societăţilor supuse controlului.
„Munca la negru”, în scădere în 2012 faţă de anul anterior
În decursul celor 10 luni ale anului inspectorii ITM Gorj, au depistat 132 angajatori care utilizau „munca la negru” având 234 persoane fără forme legale de angajare, din care 52 sunt femei si 3 sunt tineri sub 18 ani faţă de 313 angajatori depistaţi in aceeaşi perioadă a anului 2011 având 613 persoane fără forme legale de angajare.

Sancţiuni mai puţine în acest an
În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate de către inspectori, şi acestea sunt în scădere în 2012 faţă de 2011 când sancţiunile date de către inspectorii muncii au fost aproape duble. De la începutul anului şi până în prezent au fost aplicate 126 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 1.850.000 lei, faţă de anul 2011 când s-au aplicat un număr de 306 sancţiuni contravenţionale pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 3.481.000 lei. Domeniile în care au fost identificate persoane muncind la „la negru” sunt : construcţii, exploatarea si prelucrarea lemnului, comerţ, zootehnie, spălătorii si vulcanizări auto, panificaţie. Conducerea ITM Gorj, a făcut ca această scădere să se producă, datorită intensificării numărului de controale, dar şi datorită faptului că a organizat conferinţe, a mediatizat aceste probleme.

20 de registre de evidenţă a zilierilor
În ceea ce priveşte contractele colective de muncă şi monitorizare relaţiilor de muncă. În primele 10 luni ale anului 2012 s-au achiziţionat un număr de 20 registre de evidentă a zilierilor de către angajatori faţă de 45 registre de evidenţă a zilierilor achiziţionate în anul 2011. Bilanţul registrelor de evidenţă a zilierilor se ţine la nivelul ITM Gorj atât pe suport de hârtie, cât şi în format electronic. Numărul zilierilor operaţi în programul Pacific în primele 10 luni ale anului 2012 este de 10032 faţă de 11.840 zilieri înregistraţi în aceeaşi perioadă a anului 2011 conform documentelor depuse lunar de către angajatori. În total, de la data intrării în vigoare a prevederilor Legii 52/2011 au fost înregistrate electronic la ITM Gorj un număr de 24.095 poziţii zilieri în Registrul de evidenţă a zilierilor. La sfârşitul lunii octombrie 2012 sunt înregistrate un număr de 127 contracte colective de muncă şi un număr de 19 acte adiţionale de modificare a clauzelor din contractele colective de muncă aplicabile la nivel de unitate, în Registrul unic de înregistrare a contractelor colective de muncă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here