Munca la negru, în luptă cu inspectorii ITM Gorj

143

itm 2Noile prevederi ale Codului Muncii apărute în luna mai a acestui an, nu au slăbit activitatea în teren a inspectorilor, ci chiar a intensificat-o. Angajaţii Compartimentului Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj continuă activitatea

săptămânală de verificare a societăţilor care nu respectă prevederile legale de muncă şi folosesc oameni fără a le face contract individual, folosindu-se de serviciile acestora la negru.

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat un număr de 38 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale. În urma acestora, inspectorii de muncă au depistat faptul că şapte societăţi utilizau munca la negru şi astfel au fost aplicate sancţiuni în valoare de 150.000 de lei. Agenţii economici cu pricina aveau la muncă fără forme legale un număr de 15 persoane, dintre care cinci erau femei. Societăţile sancţionate aveau ca domenii de activitate comerţul, lucrările de curăţenie, publicitatea, construcţiile, fasonarea materialului lemnos. Tot în urma celor 38 controale, alţi şase angajatori din judeţul nostru au fost sancţionaţi, valoarea acestor amenzi fiind în valoare de 6.000 de lei. Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate (SSM) în Muncă au efectuat pe parcursul zilelor anterioare un număr de 50 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. „Compartimentul SSM a verificat modul de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru 50 de societăţi. Au fost aplicate un număr de 84 de sancţiuni, în valoare de 21.000 de lei, dintre care şi numeroase avertismente”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. Principalele motive pentru aplicarea sancţiunilor au fost instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare şi neefectuarea evaluării riscurilor.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here