Motocu, Copaci, Paraschivu şi Trotea, ofertaţi pentru a-i lua locul lui Graure la CE Turceni

131

DeschidereZilele lui Octavian Graure, directorul general al Complexului Energetic(CE) Turceni, la cârma instituţiei sunt numărate. Este o chestiune de ore schimbarea acestuia din funcţie şi numirea în locul său al unui “specialist”, acceptat de sindicatele lui Marin Condescu. Într-o şedinţă de Consiliu de Administraţie(CE) a CE Turceni, care ar urma să se întrunească astăzi sau cel târziu mâine, se va decide într-un fel sau altul soarta lui Graure şi trecerea sa în eşalonul doi, adică într-un post de director general adjunct care se va realiza prin modificarea organigramei unităţii energetice. Deja patru persoane au fost ofertate pentru a-i lua locul lui Graure, trei refuzând. Marian Motocu ar putea accepta, poate şi pentru că nu este regimentat politic, cel puţin vizibil. Există şi varianta ca postul de director adjunct să urmeze să fie creat special pentru Ionel Manţog.

Lucruri interesante se petrec în aceste zile la CE Turceni. După două săptămâni de zvonuri care îl dădeau pe Octavian Graure, zilnic, schimbat din funcţie, totuşi ameninţările au început să prindă contur. Sindicatele cărora nu le-a trecut supărarea după ce Graure a îndrăznit să-i lase pe sindicaliştii lui Marin Condescu fără cei 6,5 la mie din fondul de salarii, printr-un proces la care ,,generalul” a fost constrâns să renunţe, i-au pregătit debarcarea actualului manager al CE Turceni. Astfel, într-o şedinţă de CA care a avut loc la finalul săptămânii trecute, sindicatele propun reînfiinţarea postului de director general adjunct, post pentru care aceleaşi sindicate nu au fost de acord cu realizarea sa anul trecut. Postul atunci trebuia pus pe tavă UNPR-ului, sau mai precis lui Dumitru Iacob. Sindicatele s-au opus şi chiar Graure nu a fost de acord cu acest post. Acum însă, la câteva luni mai târziu, aceleaşi sindicate cer reînfiinţarea postului. Nu se discută însă că Iacob ar putea să îi preia funcţia nou creată ci Graure, în locul său urmând să se pună un aşa-zis “specialist”. Existenţa şedinţei de CA este confirmată vineri şi de Ion Ruşeţ, preşedintele PDL Gorj. “Am înţeles că a fost un Consiliu de Administraţie, dar nu ştiu mai mult. De la responsabilul sindical cu care colaborez am înţeles totuşi că a fost o propunere în CA pentru modificarea organigramei, în sensul în care acest lucru a mai fost modificat, în sensul unor scandaluri privind tăierea unor posturi Picture 193de directori generali adjuncţi şi a unor posturi de directori de Direcţie. Este o chestiune care a mai fost pusă pe tapet cu multe luni în urmă. În rest nu am, acum, nicio informaţie, directorul general este aici(n.r în şedinţa SOS Oltenia), dacă CA-ul a şi nominalizat o persoană sau alta să ocupe vreo funcţie. Până astăzi(n.r. vineri) am însă informaţia că nu au fost nominalizate niciuna dintre persoanele care ar putea să ocupe această funcţie”, a declarat Ruşeţ.

Strategia “Ponta”, pusă în aplicare la CET

De fapt de unde vine ideea cu specialistul. Să nu uităm că Victor Ponta, şeful PSD, a anunţat că după alegeri dacă USL-ul va ajunge la Guvernare, posturile în cauză vor fi ocupate de specialişti, persoane care nu sunt regimentate politic. Metoda “Ponta” a fost preluată de grabă de noul ministru al Economiei, care vrea o cosmetizare grabnică a unităţilor aflate în subordinea instituţiei. Asta cel puţin este una dintre variante. Mai există una, cea potrivit căreia Graure nu mai percuta pentru PDL, iar campania bate la uşă. Mai există şi o a treia variantă, se numeşte UNPR. Prin schimbarea lui Graure, există marea posibilitate ca unitatea de la Turceni să îi fi fost atribuită UNPR-ului pe protocolul cu PDL. Astfel, UNPR-ul pune mâna pe CE Turceni, în faţă va fi amplasat un “specialist” iar în spate un al doilea, adică Ionel Manţog. Până la aflarea noului director general ne mai desparte doar o şedinţă de CA.

Condescu, ofertează “generalul”

Pentru a se găsi un candidat credibil pentru funcţia lui Graure, Condescu a căutat un înlocuitor prin echipa de conducere a unităţii energetice. S-a oprit iniţial la Gheorghe Copaci, directorul Direcţiei Comerciale, se vehiculează prin unitate, dar acesta ar fi refuzat postul. Următorul ofertat ar fi fost Ion Paraschivu, directorul Direcţiei Miniere, care ar fi refuzat şi el. S-a luat în calcul şi Tiberiu Trotea, directorul general al CE Rovinari, şef care ar fi urmat să fie mutat de la unitatea în cauză la Turceni, în locul lui Trotea urmând a fi pus altcineva. Această variantă nu ar fi convenit. În final, Condescu s-a oprit la Motocu, directorul Direcţiei Energie, care nu este regimentat politic, a mai condus unitatea energetică şi are o soţie în Craiova, angajată la Primăria Craiova. Soţia lui Motocul este sub comanda lui Antonie Solomon, şeful UNPR Craiova, totodată primarul din Bănie, şi altfel Marian are o legătură cu UNPR-ul şi este bun pentru post. Ion Ruşeţ confirmă doar existenţa mai multor variante pentru postul de “general”. “Au fost mai multe variante. Reprezentanţii CA-ului au mandat din partea Ministerului Economiei şi ei vor nominaliza şi vor vota însă în consecinţă(n.r. noul director general)”, a declarat Ruşeţ. Şedinţa de CA poate avea loc cel târziu marţi.

Graure a vorbit prea mult

“Generalul” Graure a negat însă vineri că a fost schimbat din funcţie. De fapt avea dreptate, nici acum nu est încă schimbat din funcţie. Graure a evitat însă să vorbească mai mult cu presa, poate şi pentru că a fost certat că ar fi comunicat prea mult cu mass-media, deşi Graure a vorbit destul de puţin cu ziariştii. Se pare însă că şi dinspre Ministerul Economiei a venit acelaşi îndemn de “ciocul mic” către directorul general al CE Turceni, iar şeful unităţii respectă ordinele. Vom vedea dacă şi după schimbarea din funcţie, că momentan a deranjat prea mult.

Manţog, consilierul cui?!

Cel mai fericit de tensiunile de la CE Turceni este, cu siguranţă Ionel Manţog. Cine i-a dorit de altfel mai mult decapitarea lui Graure decât el? (Poate puţin şi Corneliu Gârjoabă). Dacă Graure va fi destituit, Manţog ar urma să îi şoptească în ureche lui Motocu, aceluiaşi Motocu pe care Manţog l-a schimbat din funcţie, preferându-l pe Graure. Poate însă noul venit pe funcţie îl va asculta însă pe Manţog, asta deoarece Graure l-a ţinut pe consilierul său personal doar de bibelou.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here