Morega vrea un cod de practici unitare în justiţie

346

moregaDeputatul independent Dan Morega consideră că un cod de practici unitare ar fi mai mult decât necesar în justiţie, concluzia fiind trasă după ce procurorul general Laura Codruţa Kovesi a promovat recent un recurs în interesul legii în cazul proceselor pe care dascălii le-au intentat pentru a-şi recupera banii care li se cuveneau în baza legii 221 din 2008.

Demersul procurorului general vizează unificarea deciziilor judecătoreşti în aceste cazuri. Astfel, Kovesi susţine că, legal, profesorii au dreptate, pentru că toate actele normative care anulau majorarea salariilor au fost declarate neconstituţionale. „Instanţa de contencios constituţional a constatat neconstituţionalitatea actelor normative succesive prin care Guvernul a persistat în hotărârea de a nu lua în considerare prevederile Legii nr. 221/2008”, se arată în recursul în interesul legii formulat de Kovesi.

Deputatul Dan Morega declară că un cod de practici unitare ar putea fi elaborat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Parlamentarul independent crede că, astfel, în cauze similare ar fi aplicate aceleaşi decizii judecătoreşti, spre deosebire de situaţia de până acum, când, la cauze aproape identice există sentinţe diametral opuse. „Fără să mă imixtionez în actul de justiţie, apreciez demersul procurorului general şi consider că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate elabora un astfel de cod, mai ales că am constatat cu toţii în ultima perioadă că, de la instanţele de fond până la nive l de curţi de apel, în cauze similare există sentinţe diferite. Înalta Curte cred că are specialiştii de vârf ai justiţiei din România, iar un cod elaborat de ei ar putea fi obligatoriu pentru instanţele inferioare. Am evita extrem de multe discuţii, generate de faptul că în cauze similare se aplică unităţi de măsură diferite, ca dovadă că sentinţele nu sunt aceleaşi. De aceea s-a şi ajuns ca unele instanţe să respingă plângerile dascălilor, iar altele să le aprobe cererile, deşi învăţământul este acelaşi”, apreciază deputatul Dan Morega.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here