Morega: ,,Instituțiile statului sunt obeze de la numărul mare de bugetari”!

734

Institutul de Analize și Investigații Publice (IAIPP) atrage atenția populației și autorităților că numărul prea mare de bugetari din instituții sufocă societatea, economia și investițiile. În prezent, România se laudă cu 1,5 milioane de bugetari, după ce în comunism, țara funcționa cu doar 800.000! Dan Morega, președintele IAIPP se întreabă, într-o intervenție la radio, de ce s-a ajuns la obezitatea instituțiilor statului, care impun societăților private să se închidă, pentru ca salariații în frunte cu patronii să migreze la stat.

Morega ridică problema bugetului neaprobat al României, deși suntem în luna februarie, a deciziilor proaste ale Guvernului și a creșterii inexplicabile a numărului de bugetari în instituțiile publice. Președintele IAIPP susține că patronii sunt obligați să-și închidă firmele din cauza presiunii mari fiscale, motiv pentru care, alături de foștii salariați, preferă chiar să dea mită pentru a se angaja la stat, deoarece funcționarii publici au salarii mari dar muncesc puțin și prost. Mai exact, bugetarii au ajuns să plimbe câte o hârtie de la un birou la altul și să dea cu ușa în nas cetățeanului plătitor de impozite și taxe.
,,Din domeniul privat, angajații au migrat la stat, preferând chiar să dea mită. Mulți și-au radiat ori suspendat activitatea firmelor, nevoiți datorită ultimelor modificări ale Codului Fiscal, pentru a se duce, în final, la stat pe salarii cuprinse între 4000-8000 de lei. Noi avem la ora actuală un milion cinci sute de bugetari și înainte aveam opt sute de mii de bugetari. Numărul este aproape dublu. Ne punem întrebarea de ce acest lucru? Instituțiile publice sunt umflate, obeze de atâția funcționari și de nenumăratele instituții publice create peste noapte. Multe au paralelism ca și activitate(ministere, agenții naționale, autorității naționale.. etc) să nu mai vorbim de situația gravă din teritoriu. Dureros este că și cetățeanul când se adresează acestor funcționari primește, de cele mai multe ori, o ușă în nas”, a spus, recent, Morega. Creșterea numărului de locuri de muncă, dezvoltarea economiei și a investițiilor lasă de dorit. Profesorul universitar doctor atrage atenția, de asemenea, că România are un Guvern stufos, mai ceva ca în Franța, Anglia ori Germania, că numărul de parlamentari este la fel de mare, în timp ce populația țării scade, tinerii migrând spre țări bine dezvoltate.
,,Problemele sunt destul de grave, dar nimeni nu ia taurul de coarne, așa cum ar fi normal. Nu se vrea reducerea numărului personalului din serviciile secrete, numărului de bugetari și de funcționari publici care sunt de un milion cinci sute la nivel național, deși se înțelege clar că mergem într-o direcție total greșită. Avem un Guvern foarte stufos. Noi lucrăm cu 25-26 de ministere, și aproape tot atâtea agenții naționale, un fel de două Guverne, iar când alte state au redus birocrația, noi o înmulțim”, a completat Morega, considerând că banii se toacă, la greu, legal în aceste instituții.

Ungurii la timonă!
În ceea ce privește aprobarea bugetului, Morega susține că proiectul va trece cu ajutorul votului UDMR.
,,După trei zile de negocieri, ungurii au reușit să dea consiliilor județene 17,5% din bugetul țării. Măsura este una greșită, deoarece ungurii cu toate guvernele au făcut ce au dorit. Asta, în schimbul voturilor pe care le-au vândut pentru susținerea guvernelor în Parlament”, a explicat președintele IAIPP.
,,Modul de realizare al bugetului este unul nerealist. Bugetul este supradimensionat pornind de la cifre nerealiste, trecute acolo de Vâlcov și de Dragnea. Este inadmisibil să faci un buget pe un an de zile și să nu-l aprobi măcar în decembrie. Este ieșit din comun că bugetul nu a avut consultare publică și nici avizul Consiliului Economico Social. Cifrele sunt ireale, produsul intern brut este prevăzut cu o creștere mare pe o majorare economică de 5,5%, în realitate aceasta fiind mult mai mică de circa maxim 3,5-4% și nu bazată pe producție, ci pe consum. Asta înseamnă importuri, valută, presiune asupra leului și devalorizarea acestuia față de euro și scumpirea mărfurilor și creșterea inflației”, a mai spus reprezentantul IAIPP. De altfel, în calculul bugetului, spune profesorul, s-a luat în mod greșit valoarea euro de 4,67 de lei, când vedem cu toții că, în fapt, euro este 4,76 de lei.
,,Suntem țara care avem cei mai mulți agenți SRI, respectiv 60 la 100.000 de locuitori, la distanță extraordinar de mare față de state ca Italia(2,6%), Germania(3%), Polonia(7,2%), Franța(5,8%), SUA(11,3%), Turcia, stat dictatorial, care are 10,3%. Chiar, domnilor parlamentari și guvernanți, nu vedeți cum aprobați bugetele acestor instituții obeze? Numai din 2014 până în 2018 bugetul SRI a crescut de la 220 de mil. de euro la 500 de mil. euro, față de Polonia care a alocat un buget de 125 mil. euro și este de trei ori mai mare ca România”, a conchis Morega.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here