Monografia bilingvă «Oltenia. Evoluție social-istorică și patrimoniu cultural»!

1361

Miercuri, 26 februarie, în cadrul Târgului de carte «Gaudeamus» 2020, din Cetatea Băniei, în prezenţa unui public elevat şi a unor personalități prestigioase ale vieții universitare craiovene, a fost lansată monumentala lucrare: «Oltenia. Evoluție social- istorică și patrimoniu cultural», realizată sub coordonarea prof. univ. dr. Dumitru Otovescu de la Facultatea de Ştiinţe Sociale a Universităţii din Craiova şi a prof. univ. dr. Cristina Otovescu, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova, un studiu amplu şi aprofundat care a fost publicat în ediţie bilingvă română şi engleză la editurile «Beladi» și «Sitech», în ansamblul său, lucrarea constituind prima monografie dedicată regiunii Oltenia, după o selecție de texte publicată în anul 1943, dar fără a respecta rigorile metodei monografice.
Lucrarea beneficiază de un studiu introductiv sugestiv intitulat «Oltenia și vocația unității naționale», semnat de către prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, iar colectivul de autori este alcătuit din douăsprezece personalități ale mediului universitar craiovean, unii dintre aceştia fiind nume consecrate ca: prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, prof.univ.dr. Dumitru Otovescu, prof.univ.dr. Sevastian Cercel, prof.univ.dr.habil. Cristina Otovescu, cercet. șt. I Tudor Nedelcea, la care se adaugă numele unor tineri şi talentaţi cercetători printre care se numără: conf.univ.dr.habil. Gabriela Rusu-Păsărin, conf.univ.dr.habil. Carmen Ionela Banța, lect.univ.dr. Liliana Popescu, dr. Florin Stancu, dr. Gheorghe Florentin Moise, Vlad Ovidiu Cioacă şi alţii. Să nu uităm faptul că lucrarea inserează în paginile sale date referitoare la «Gorjul istoric şi pitoresc», la monumentele şi mănăstirile sale, la personalităţile care au împodobit şi au aureolat în decursul vremii, cu faptele lor pilduitoare, istoria meleagurilor Gorjului!
Un asemenea evenimet semnificativ pentru Oltenia sau «Valahia Mică», ce relevă faptul că era necesară o asemenea monografie a comunității noastre regionale, a fost moderat de către conf.univ.dr.habil. Gabriela Rusu-Păsărin, care a subliniat deosebita necesitate a unor cărți sinteză, care să prezinte pentru viitorime structura modelelor care au influențat și vor influența ulterior istoria oamenilor din regiune, a comunităților şi a instituțiilor publice din Oltenia prin descoperirea individualităților care poartă marca unei identități culturale unice şi inconfundabile!

,,Pe copertă, apare «Coloana fără de sfârșit», deci, un lucru sugestiv, care ne îndeamnă să gândim la cultura noastră din Oltenia”!
În cuvântul Arhieriei sale, unul elevat şi plin de învăţăminte duhovniceşti, Înaltpreasfinţitul Părinte acad. dr. IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, prof.univ.dr. al Universității din Craiova, a scos în evidenţă importanţa deosebită a unui asemenea moment și a exprimat o serie de aprecieri pozitive prin care a spus: ,,Această carte are ca un «fir roșu» de la început și până la sfârșit, are contur și o identitate! În primul rând, prezintă tot ceea ce este de știut despre Oltenia. Pe copertă, apare «Coloana fără de sfârșit», deci, un lucru sugestiv, care ne îndeamnă să gândim că, iată, cultura noastră din Oltenia, începe de pe pământ și sfârșește în ceruri. Odată cu această chemare de a participa la cultură, ne îndeamnă și pe noi să punem umărul, ca să lăsăm în urma noastră ceva ce poate să fie cunoscut și apreciat de către urmașii noștri”, a reiterat Înaltul Ierarh al Olteniei. La rândul domniei sale, prof.univ.dr. Tudorel Ciurea, președinte al Senatului Universității de Medicină și Farmacie din Craiova a ţinut să arate că lucrarea își propune să aducă în atenția generațiilor tinere, tot mai mult influențate de globalizare, reperele identitare ale Olteniei și, implicit, valorile, personalitățile și instituțiile reprezentative ale regiunii, iar domnul Prof. univ. dr. Nicolae Panea, prorector al Universităţii din Craiova, şi-a exprimat convingerea că lucrarea este o adevărată ,,provocare” prin care autorii au sintetizat elementele disparate care de-a lungul anilor au contribuit la ceea ce se numește Oltenia, mai ales că este construită pe principiile gustiene ale monografiilor, principii pe care profesorul Otovescu și echipa lui le-au aplicat, atât la monografia Craiovei, cât și la monografia Universității Craiova, cartea în sine fiind o lucrare de referință pentru toţi cei direct interesaţi.

,,Acest moment reprezintă un prilej de solidaritate afectivă și profesională”!
Domnişoara drd. Mihaela Pârvu, o colaboratoare devotată și un veritabil produs al școlii craiovene de sociologie, traducătoarea în limba engleză a lucrării, și-a exprimat bucuria și onoarea de a face parte din echipa de lucru şi a spus: ,,Misiunea pe care mi-am asumat-o a fost aceea de a transmite în mod cât mai fidel unitatea, omogenitatea și continuitatea compoziției în limba română, astfel încât publicul străin să recepționeze pe deplin specificitatea istorică, etnică, etnografică, culturală, economică şi socială a regiunii noastre și să resimtă emoția acestei cărți, desigur, poate nu atât de mult pe cât o resimțim noi, oltenii autohtoni”, iar în finalul evenimentului editorial craiovean, domnul prof.univ.dr. Dumitru Otovescu, cel care a coordonat lucrarea, a ţinut să spună: ,,Mă simt confortabil să văd alături colegi, prieteni, studenți, masteranzi, doctoranzi, ceea ce înseamnă că acest moment reprezintă un prilej de solidaritate afectivă și profesională. Mulțumirile mele sunt sincere, sunt generate de un efort care a formulat un anumit model de gândire și de creație în învățământul sociologic craiovean. România a avut o tradiție generoasă și strălucită pe plan internațional cu cercetarea monografică, pe care am încercat să o reînviu la Craiova”!
Vasile GOGONEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here