Moisescu: “Centrele de permanenţă din Gorj sunt extraordinar de eficiente”

331

CENTRE PERMANENTAMihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie (APMF) Gorj consideră că centrele de permanenţă care funcţionează la nivelul judeţului nostru sunt deosebit de eficiente. Medicul spune că datorită funcţionării acestor centre se economisesc sume consistente şi scade numărul persoanelor internate în spital prin UPU.

La nivelul judeţului nostru funcţionează destul de multe centre de permanenţă, acestea aflându-se în localităţi precum: Cătune, Samarineşti, Mătăsari, Peştişani, Târgu-Jiu, Prigoria, Turburea, Logreşti, Tismana, Bâlteni, Crasna, Bumbeşti-Jiu. În centrele de permanenţă asistenţa medicală este asigurată de către medicii de familie începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15:00-08:00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se efectuează în intervalul 08:00-08:00, a doua zi. Eficienţa centrelor de permanenţă a fost uneori pusă la îndoială, însă cei care îşi desfăşoară activitatea în ele ştiu cât de bune sunt şi cât de benefică a fost înfiinţarea lor. „Eram plecat în Franţa şi citeam în presa din Gorj că cele 13 centre de permanenţă din judeţul nostru sunt ineficiente. Eu vreau să vă spun că aceste centre sunt extraordinar de eficiente”, mărturiseşte Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj.

Moisescu: „Se realizează o economie fantastică”

Preşedintele AMPF Gorj spune că există o serie de argumente care confirmă şi susţin eficienţa centrelor de permanenţă. „Centrele de permanenţă au trei puncte forte: 1 – asigură asistenţă medicală în permanenţă; 2 – se realizează o economie fantastică, acordându-se asistenţă medicală pacientului şi centru, fără a mai chema o ambulanţă, iar calculul economiei realizate este simplu: un centru de permanenţă are cheltuieli totale de 300 lei/zi, iar pornitul unei ambulanţe este 500 lei, la care se adaugă alţi bani pe măsură ce parcurge kilometri. Şi 3 – se reduce numărul internărilor făcute prin UPU; de aceea, existenţa centrelor de permanenţă în Târgu-Jiu este o mană cerească”, explică Mihai Moisescu, preşedintele Asociaţiei Patronatului Medicilor de Familie din Gorj. Totuşi, pentru a fi şi mai eficiente, centrele de permanenţă au nevoie de mai multă publicitate, în opinia medicului Mihai Moisescu: „trebuie făcută o publicitate adecvată centrelor de permanenţă, pentru ca oamenii să ştie exact de ce servicii pot beneficia”.

Centrele de permanenţă, susţinute de autorităţi

Funcţionarea centrelor de permanenţă are nevoie şi de susţinerea autorităţilor din localităţile unde funcţionează, acestea fiind obligate să se implice în finanţarea centrelor. Potrivit normelor în vigoare, autorităţile locale au obligaţia de a asigura personalul auxiliar, respectiv: îngrijitoare, paznic, registrator medical, după caz, dacă pun la dispoziţie spaţiul, şi paza pentru cabinetele care participă la un centru de permanenţă, indiferent de forma de organizare a centrului de permanenţă. Tot autorităţile locale trebuie să asigure dotarea minimală necesară funcţionării centrelor de permanenţă, dacă pun la dispoziţie spaţiul pentru centrul de permanenţă. Ele au obligaţia să asigure şi utilităţile necesare funcţionării centrelor de permanenţă şi plata acestora, dacă pun la dispoziţie spaţiul pentru centrul de permanenţă.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here