Modificări ilegale, într-un act adițional la CCM! – Secțiile ELCFU Motru și Mehedinți, discriminate la sporul de tură

345

Constantin Crețan și Nicu Bunoaica, lideri de sindicat în cadrul Federației Energetica, avertizează că angajații ELCFU Motru și Mehedinți au fost discriminați la acordarea sporului de tură, de 5,5%, în baza unei modificări ilegale la actul adițional nr.6 făcut la prelungirea Contractului Colectiv de Muncă în 2015. De fapt, modificările s-au înregistrat însă la ITM Gorj abia pe 17 martie 2017 printr-un proces verbal de negociere colectivă. Cei doi lideri sindicali consideră că administrația CEO a făcut acest demers alături de președinții de Federații, pentru a opri procesele intentate de sindicate pentru acordarea sporului de tură. În documentul din 2017, adiționalul este completat și cu o notă care precizează că “alte situații vor fi reglementate de către Directoratul societății la propunerea comisiei mixte administrație-sindicate”.

Documentele care arată falsul grosolan ce afectează 9000 de mineri, care nu își primesc din acest motiv sporul de tură de 5,5%, au fost depistate abia în ultimele zile de liderii din Energetica. “Pentru a ne anihila în instanțele de judecată și pentru a ne împiedica să obținem sporul de 5,5% pentru cei 9000 de mineri și pentru angajații ELCFU s-a recurs la fals și uz de fals. Ilegalitățile au fost făcute de administrație în acord cu reprezentanții federațiilor din CEO. Comisia Mixtă nu a știut de modificarea făcută la actul adițional nr.6 din 2015, cum nu a știut, și nici nu putea fi de acord, nici de nota care completează documentul depus la ITM Gorj, în martie 2017. Consider că administrația și-a luat această măsură ilegală pentru a nu achita banii datorați minerilor pe sporul de tură, oficialii companiei fiind conștienți că procesele intentate de sindicate îi vor face să plătească banii respectivi pe ultimii doi ani”, a declarat Constantin Crețan, care consideră că falsul din adiționalul respectiv ar trebui să ajungă pe masa procurorilor gorjeni.

Înțelegeri subterane!
Nicu Bunoaica, lider de sindicat din Energetica, consideră și el că cele făcute pe sub masă de administrație și liderii federațiilor din CEO ar trebui anulate, asta dacă nu, între timp, procurorii le vor ancheta într-un dosar penal. “S-a făcut o discriminare crasă, mai ales pentru angajații ELCFU, care nu au luat acest spor. Vorbim de cei de la Motru și Mehedinți, deoarece colegii lor de la ELCFU Craiova II, Ișalnița și Jilț au primit sporul și îl primesc chiar și în prezent. La Motru, un singur angajat al ELCFU, în baza unei hotărâri judecătorești, primește acest spor. Îmi pun întrebarea astfel, unde sunt liderii de sindicat care reprezintă minerii și angajații ELCFU Motru? Cum este posibil ca peste 400 de angajați ai ELCFU să fie discriminați, alături de alți 9000 de mineri? Cum mai au curaj anumiți lideri de sindicat să mai iasă în fața oamenilor vorbind despre corectitudine și luptă sindicală când ei stau sub masa administrației, așteptând ca șefii lor să le arunce câte o firimitură”, a spus și liderul de la Motru.

Sporul obținut în procese
Angajații discriminați vor fi ajutați însă de cei de la Energetica pentru sporul de tură, acordat doar pentru o parte dintre salariați, știut fiind că există procese în acest sens pe rolul instanței de judecată din Gorj și Vîlcea. Sindicaliștii se vor adresa și instituțiilor statului cu privire la abuzul făcut de așa-zișii lideri sindicali care au parafat acele acte adiționale de la sine putere.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here