Ministrul Muncii nu a venit la întâlnirea cu liderii sindicali din CEO: ,,E o făcătură politică a parlamentarilor PNL!”

2630

Ministrul Raluca Turcan nu a venit ieri la întâlnirea cu liderii sindicali ai minerilor și energeticienilor din CEO. La discuții au participat directorul Casei Naționale de Pensii, un secretar de stat și deputatul USR, Radu Miruță.

,,Totul se face la ordinul politic al parlamentarilor PNL din Gorj”
Vești proaste pentru cei care lucrează în minerit și energie. După discuțiile de ieri, concluziile au fost că este nevoie de o ordonanță de guvern prin care să fie încadrate în condiții speciale locurile de muncă din acest sector, înainte de 2001. Fără această ordonanță, funcționarii din partea statului au spus că legea 197/2021 nu se poate aplica. Vasile Tivig, salariatul CEO care a protestat în centrul orașului, șase luni, alături de liderii de sindicat, spune că își menține punctul de vedere: ,,Au venit cu lecția deja învățată. Ei insistă că e nevoie de ordonanță guvernamentală pentru a cuprinde și perioada de până în 2001 în condiții speciale de muncă. Eu îmi mențin punctul de vedere și anume că totul se face la ordinul politic al parlamentarilor PNL din Gorj. Deputatul Pecingină s-a și grăbit să dea un punct de vedere, fără ca noi să fi ieșit încă de la discuții. E o făcătură politică”, a spus acesta. Întrebat ce punct de vedere a avut ministrul Raluca Turcan, Vasile Tivig a mai declarat: ,,Păi nu a venit…. e prea ocupată. A trimis un secretar de stat. Vom vedea ce reacții vor avea oamenii care lucrează în cariere și termocentrale”.

,,Nu s-a vrut aplicarea acestei legi”
După întâlnirea de ieri, de la Ministerul Muncii, deputatul Radu Miruță a avut un amplu punct de vedere pe pagina sa de socializare: ,,Cu toate că această lege a trecut prin 9 comisii parlamentare, cu toate că au fost invitați Ministerul Muncii, Ministerul Energiei să expună puncte de vedere pe parcursul legislativ al legii, cu toate că despre această lege s-a discutat șase luni, cei care acum se chinuiesc stângaci să justifice de ce nu o aplică, nu au avut niciun amendament, nicio propunere, dar acum o citesc de-a curmezișul și o interpretează în cheie politică”.

,,Citesc legea strâmb! ”
Parlamentarul acuză de rea voință: ,,Este cel puțin rău-voitor să invoci ceva ce ai avut posibilitatea concretă să faci, dar nu ai făcut. În timp ce legea trecea prin comisii, aceste ministere au primit adresa oficială de la Parlament pentru a propune orice, dar nu au avut niciun amendament. Acum, eminamente politic, citesc strâmb o lege dreaptă.Am constatat că dânșii (CNPP și Ministerul Muncii) nu au o problemă legată de contributivității, ci…mai rău, legată de aplicarea retroactivă. Exemplul cel mai elementar este ordinul 50/1990, prima inițiativa în domeniul protecției muncii, a noii conduceri de după revoluție, privind încadrarea în grupe de muncă. Surpriză: se aplică din 18.03.1969, adică de la dată când au fost reglementate grupele de muncă în România. Firesc: activitatea există și înainte de 1990, nu o poți interpreta diferit că efecte nocive produse”.

În trecut, CCR și ÎCCJ au clarificat problema
Deputatul își continuă argumentația: ,,Au fost și alți deștepți la vremea de atunci care apreciau că se aplică de la intrarea în vigoare, respectiv martie 1990, iar ICCJ și CCR au lămurit problema. CCR prin decizie din 87/1999 și ICCJ prin 258/2004, recurs în anulare. Casa de pensii scrie după dictare și propriul interes. Cele două decizii au făcut istorie deja. Nu poți interpreta diferit două perioade similare din activitatea unei persoane, atât timp când activitatea, condițiile de muncă și factorii de risc au fost aceiași. Un alt scurt exemplu: acum câțiva ani, pentru condițiile deosebite a fost adoptată o lege care reducea vârstă de pensionare din 3 luni/an, în 4 luni/an. S-a aplicat luându-se în considerare perioadele trecute de activitate, nu de atunci înainte, cum ar fi fost și absurd. Acum, este exact aceeași situație, identică. Se impune un ordin ministerial către casele de pensii județene pentru ca legea să fie aplicată așa cum a fost ea votată, promulgată și publicată în Monitorul Oficial. Fără întârzieri și fără justificări artificiale, pe lângă lege! Nu puneți lucrătorii să-și caute dreptatea prin sălile de judecată după ce o viață i-ați discriminat și nedreptățit!”, a mai scris Radu Miruță.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here