Ministrul Jianu promite că operele lui Brâncuşi intră în UNESCO

285

Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, Florin Jianu, a declarat că își asumă integrarea Ansamblului Monumental “Calea Eroilor” în patrimoniul UNESCO. Acesta va face toate demersurile pentru ca lucrurile în acest sens să evolueze.

Florin Jianu, Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, prezent vineri în Târgu-Jiu într-o vizită oficială, care a avut loc la Sala Maură a Prefecturii Gorj a precizat: “În ceea ce privește integrarea lui Brâncuși în patrimoniul UNESCO, aș dori să îmi asum această sarcină din partea Guvernului, să facem demersurile pentru acest lucru, o să-mi fac temele, o să iau materialele necesare și o să mă ocup și o să revin cu informații pe măsură ce lucrurile evoluează”.

An de an se valorifică potenţialul oraşului Târgu-Jiu
Picture 3957Şi primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, a avut câteva cuvinte de spus legat de Ansamblul Monumental “Calea Eroilor” în patrimoniul UNESCO. “Eu consider că în fiecare an s-a făcut câte ceva pentru valorificarea potențialului pe care îl avem, orașul Târgu-Jiu a primit trofeul «Mărul de Aur», în 2015 Ansamblul de la Târgu-Jiu va fi înscris pe lista UNESCO. Am făcut și amenajări peisagistice, astfel încât toți turiștii care vin la Târgu-Jiu să fie încântați de orașul nostru și de modul cum se prezintă operele lui Constantin Brâncuși. Ca să valorificăm așa cum ne dorim cu toții potențialul pe care îl avem, este normal ca și la nivel de județ turismul trebuie să fie bine organizat și bine pus la punct”, a declarat Florin Cârciumaru.

Specialiştii din partea UNESCO vor analiza operele lui Brâncuşi
În această toamnă, la Târgu-Jiu sunt aşteptaţi mai mulţi specialişti din partea UNESCO, care vor analiza operele sculptorului gorjean, vizita făcând parte din etapele necesare includerii Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” în patrimoniul UNESCO.
“Înscrierea Ansamblului «Brâncuşi» din Târgu Jiu în Lista Patrimoniului Mondial reprezintă prioritate zero pentru Institutul Naţional al Patrimoniului. Astfel, operele lui Constantin Brâncuşi vor fi promovate la adevărata lor valoare. În 2014, ansamblul va deveni al 32-lea obiectiv românesc din patrimoniul mondial UNESCO. Un grup alcătuit din arhitecţi/urbanişti, istorici de artă şi arheologi ai INP, împreună cu Ministerul Culturii şi cu autorităţile locale din Gorj vor întreprinde în următoarele luni proceduri şi acţiuni complexe pentru ca dosarul complet să ajungă la UNESCO. Includerea operei lui Brâncuşi de la Târgu Jiu în patrimoniul mondial UNESCO este un proces la capătul căruia România va promova un nou ansamblu de valoare culturală universală şi va aduce un binemeritat tribut marelui artist”, a declarat Alexandru Muraru, directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here